Kahve Likörü - KahveCini.com

Kahve Likörü

Kahve Likörü

Kahve Likörü Nedir?

Likör, esasında alkol derecesi yüzde 25 ile 35 arasında değişen yüksek  alkollü bir içecektir. Likör yapımında çeşitli meyveler kullanıldığı gibi kahve çekirdekleri de kullanılabiliyor. Likör, temel olarak, yapılmak istenilen malzemenin alkol içinde bekletilmesi ile yapılır.

Likör bir dönem unutulduktan sonra, son yıllarda tüketimi giderek artan bir içecek haline gelmeye başladı. Kahveli likörler ise tahmin edilenin de üstünde bir ilgiyle karşılandı ve en çok satılan likör türleri arasına girdi.

evde kahve likörü nasıl yapılır
Kahve likörü çeşitleri
Şu an piyasada, Mey İçki'nin Hare markası altında  Kremalı Türk Kahveli Likör, Beyaz Çikolatalı Mocha, Caramel Macchiato ve Espresso'lu olmak üzere dört tane ve Burgaz'ın Kahve Aromalı olmak üzere bir tane kahve likörü bulunuyor. Yerli ve yabancı markalara göre kahve liköfü fiyatı farklılık göstermektedir.

Uluslararası arenada ise bir Meksika markası olan Kahlúa, en ünlü kahve likörüdür. Kahlúa ile B-52, Baby Guinness, Black Russian, Mudslide ve White Russian gibi popüler kokteyller hazırlanır.

kahlua

Bir diğer popüler yabancı kahve likörü markası ise Tia Maria'dır. Jamaika kahve çekirdekleri ile hazırlanan Tia Maria ile Kahlúa'yla hazırlanankilere benzer kokteyller yapılmaktadır.

Kahve likörü nasıl yapılır?

Endüstriyel olarak kahve likörü yapılırken, kahve 95 derecelik alkolde belirli bir süre (genellikle bir kaç ay) bekletildikten sonra bir makinede süzülür. Bu arada, karışımın içine yavaş yavaş krema ilave edilir. Sonrasında bir kaç gün tanklarda dinlendirilir ve sonrasında şişelenerek tüketime hazır hale gelir.

Evde kahve likörü yapılışı düşündüğünüzden de kolay aslında. Zahmetsiz bir şekilde kahve likörü yapomak için aşağıdaki kahve likörü tarifini uygulayabilirsiniz:

Ev Yapımı Kahve Likörü Tarifi

Malzemeler:
  • 2 bardak şeker
  • 2 bardak kaynamaya yakın su
  • 1 bardak hazır çekilmiş kahve
  • 750 mililitre votka (konyak da olabilir, kahve likörü alkol oranı isteğinize göre değişebilir )
  • 3 yemek kaşığı vanilya
Kahve Likörü Yapımı:
  • Şeker ve kahveyi karıştırıp, kaynamaya yakın suyu ilave edin. Kahve iyice eriyene kadar karışıtıp soğumaya bırakın.
  • Temiz bir bez ya da çok ince gözenekli bir süzgeç ile karışımı süzün ve önce vanilyayı sonra votkayı ilave edip güzelce karıştırın.
  • Tercihen bir kez daha süzüp, serin bir yerde dinlenmeye bırakın. 10 gün dinlendikten sonra tadı iyice oturacaktır. Eğer vaktiniz varsa 2 hafta kadar dinlendirmeniz daha iyi sonuç verecektir.
Dikkat Edilecek Noktalar:
  • Kahve olarak neskafe gibi granül (hazır) kahve kullanmamaya özen gösterin. Kavrulmuş kahve çekirdeklerinden çekilerek elde edilecek gerçek kahve ile yaparsanız çok daha lezzetli olur.
  • Kaynar su değil kaynama derecesine yakın bir su kullanın. Kaynar su, kahvenin içindeki yağ asitlerinin buharlaşmasına neden olacaktır.
  • Musluk suyu yerine kaliteli içme suyu kullanın ki klor gibi yabancı maddelerin tadı likörünüze sinmesin.

Kahve Likörü Nasıl İçilir?

Kahve likörü, tek başına sek olarak içilebileceği gibi tatlıların içinde ya da yanında da içilebilir. Kek ve kurabiye gibi tatlıların içine konulduğunda çok güzel bir tad ve aroma sağlar. Ayrıca, asiditesi yüksek olduğundan Türk kahvesiyle birlikte de içilmesi çok güzel olur.

Bunların dışında, kahve likörü alkollü ya da alkolsüz ve sıcak veyahut soğuk kokteylerde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Kahve Likörü Tarifleri

Kahve likörlü içecek tarifleri için lütfen buraya bakın.

15 yorum

  1. Harenin Türk Kahveli Likörü gerçekten çok iyi. Biz de evimizde kahvenin yanından ikram etmekten keyif alıyoruz

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.Tek anlamadığım nokta herşey bittikten sonra dinlendirmeye yatıracağımız şişenin ağzını hava almayacak derecede kapayacakmıyız, yoksa alkollü içki üretiminde olduğu gibi ağzını peçete-tülbent vb hava almasına sebep olacak şeylerle mi kapayacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fermente olmayacaği için fark etmez hatta kokusu dağılmasın diye tam kapatmak daha doğru

      Sil
  3. alkol yerine başka bir şey konulabilirmi konulursa aynı lezzeti yakalarmıyım

    YanıtlaSil
  4. Likörü sadece alkol ya da alkollü bir içecek kullanarak yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Hazırladığınız karışımı ağzı hava almayacak şekilde bekletmeniz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  6. Filtre kahve yaparken 4 dakika bekletip süzüyoruz, yoksa kahve acılaşıyor. Likör yaparken kahvenin üzerine sıcak suyu ekledikten sonra soğumasını bekliyoruz, ondan sonra süzüyoruz denilmiş; peki bu durumda kahve acılaşmıyor mu?

    YanıtlaSil
  7. Sadece filtre kahve yaparken değil, diğer kahve hazırlama yöntemlerinde de eğer kahveyi uzun süre suyla temas edecek şekilde bırakırsanız, kahvenin içindeki bileşenlerin daha fazlası suya geçmeye başlar. Bu da kahvenizin tadını daha acımtırak bir hale getirir.

    Likör yaparken ise kahve miktarı toplam likör miktarı içerisinde göreceli olarak çok daha az olacağı için bu acı tad çok daha tolere edilebilir bir seviyede kalacaktır.

    YanıtlaSil
  8. merhaba bunun votka yerine etanol kullanabilir miyiz acaba ?

    YanıtlaSil
  9. Damak tadınıza göre farklı alkol türlerini deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  10. likörün içine krema katabilirmiyim,bunu likör yaparken hangi aşamada ekliyoruz

    YanıtlaSil
  11. likörün içine krema koyabilirmiyiz?bunu likör yaparken hangi aşamada ekliyoruz?
    ve tekel kanyak kullanabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  12. kremalı bir likörü kahve ile içmek istediğimizde nasıl hazırlamamız gerekir ?

    YanıtlaSil
  13. Bir badak kahve demişsiniz.bardaklar su bardağımı?

    YanıtlaSil
  14. Türk kahvesi ile yapılabilir mi

    YanıtlaSil