Kahve Tansiyonu Yükseltir mi? - KahveCini.com

Kahve Tansiyonu Yükseltir mi?

Kahve Tansiyonu Yükseltir mi?

Kahvenin tansiyon üzerindeki etkisi
Kahve tüketimi ile tansiyon (kan basıncı) arasındaki ilişki insanların kafasını genellikle kurcalar. "Kahve tansiyonu etkiler mi?", "Çay kahve tansiyonu yükseltir mi?", "kahvenin tansiyona zararı var mı?" ve hatta "Kahve tansiyonu düşürür mü?" sıkça sorulan sorulardır.

türk kahvesi tansiyonu yükseltirmi

Kahve tansiyonu etkiler mi?
Yapılan araştırmalara göre, kafein tüketimi yüksek tansiyonu olmayan kişilerde bile ani ve yüksek ölçekli tansiyon artışına neden olabilmektedir. Kahvenin kafein içeren içeceklerin başında gelmesi de kahve ve tansiyon arasında ilişki olabileceğini düşündürmektedir.

Kahve yüksek tansiyon yapar mı?
Henüz bu ilişki bilimsel açıdan tam olarak kesinleşmiş değil. Kimi çalışmalarda kahvenin tansiyonu yükseltiğine ilişkin bulgulara rastlanamıyor. Hatta, bazı kişilerde kahve tüketiminin tansiyon düşürdüğü bile görülebilmektedir.

Bu noktada devreye kişinin kafeine olan tepki derecesi açıklayıcı olabilir. Nitekim, her bünyenin kafeine göstereceği tepki dolayısıyla kahvenin tansiyona etkisi ve zararları farklı olabilir.

Eğer yüksek tansiyon hastası iseniz, günlük kafein tüketimini azaltmak kahve tansiyonu çıkarır mı diye endişe etmeden alabileceğiniz önlemlerden biri olabilir. Doktorların önerdiği günlük kafein tüketimi miktarı 200 mg kafeindir. Yani günlük kahve tüketimi açısından bu da yaklaşık olarak 2 fincan kahve içebilmek anlamına gelir. Ancak, yukarıda da bahsetildiği üzere kişinin kafeine olan tepkisi farklı olacağından kimi insanlar için 200 mg kafein fazla gelirken, kimileri için az gelebilir.

Türk kahve tansiyonu yükseltir mi?
Yukarıda kahve tansiyon ilişkisi açısından bahsedilenler Türk kahvesi, yeşil kahve, espresso ve diğer tüm kahve türleri için de geçerlidir.

Kahvenin tansiyon üzerindeki etkisini nasıl ölçersiniz?
Vücudunuzun kafeine vereceği tepkiyi tansiyon açısından kontrol etmek için basit bir test uygulayabilirsiniz. Kahve içmeden önce tansiyonunuzu ölçün. Ardından, bir fincan kahve için ve bundan sonraki 30 dakika içerisinde tansiyonunuz tekrar ölçün. Eğer tansiyonunuzda bir artış varsa ve bu artış 5-10 birimden fazla ise kahvenin tansiyonunuzu olumsuz etkilediğini düşünebilirsiniz.

3 yorum