Kahve Yapımı - KahveCini.com

Kahve Yapımı

Kahve Yapımı

Kahve yapımı ya da hazırlamak, kahve çekirdeklerinin içeceğe dönüştürülmesi sürecine verilen ve belirli bir kahve tarifinin uygulandığı demleme işinin genel addır.

Elde edilecek içeceğin özelliğine göre değişmekle birlikte kahve yapımı genel olarak şu üç temel adımdan oluşur:

I) Kahve çekirdeklerinin kavrulması.
II) Kavrulmuş çekirdeklerin çekilmesi (öğütülmesi)
II) Çekilmiş kahvenin sıcak su ile demlenmesi

Kahve, çok çabuk tazeliğini kaybeden bir madde olduğu için ideali kahveyi içmeden hemen önce öğütmek ve demlemektir.

I) Kavurma
Kahve çekirdekleri basit bir tavada olabileceği gibi bu iş için yapılmış profesyonel makinelerde de kavrulabilir. Kavurma derecesi sonuçta elde edilecek kahvenin tadını belirleyen önemli unsurlardan biridir.

II) Çekme
Çekirdek şeklindeki kahve çekilerek yani öğütülerek daha küçük parçacıklar haline getirilir. Böylelikle daha kolay ve verimli şekilde demlenebilir. Farklı mekanizmalarla çalışan manuel (elle çalışan) ya da elektrikli öğütücüler vardır. Mesela, dişli çarklar arasında öğütme (elle çalışan klasik kahve değirmenleri gibi) veya ezerek öğütme (havan gibi aletlerle kahve çekirdeklerinin ezilerek ufalanması gibi) makineleri gibi.

III) Demleme
Kavrulmuş ve çekilmiş kahvedeki, tadın ve aromanın suya yani içilecek kahveye geçmesi için gereken son aşama demlemedir.

Kahve demlemesi için çok farklı tarifler olmakla birlikte, kahvenin demlenme mantığı açısından dört temel kahve tarifi yönteminden bahsedilebilir:

1- Kaynatarak kahve nasıl yapılır?
Her ne kadar kaynatma denilse de bu yöntemle kahve demlenirken, kaynamaya yakın bir noktada durulması gerekir. Eğer kahve kaynatılırsa içindeki uçucu yağ asitleri başta olmak üzere kahveye güzel tadını veren bazı maddeler kaybedilecek ve böylece kahvenin acımsı kötü bir tadı olacaktır.

Türk kahvesi nasıl hazırlanır?

Türk kahvesi, kaynatma yöntemi kullanılan en bilindik kahvedir. Kovboy kahvesi olarak adlandırılan kahve de yine kaynatma esasına dayanır.

2- Suda bekletere kahve yapılır mı?
Kahvenin sıcak su ile doğrudan temas ettirilip bekletilmesine dayanır. French press (cafetière) en popüler suda bekletme demleme yöntemidir. Kahve poşetleri, vakum kahve, AreoPress diğer bu tür kahve hazırlama yöntemleridir.
kahve yapımı
3- Yerçekimi etkisi ile kahve demleme
Sıcak suyun yer çekiminin etkisiyle kahve dolu bir hazneden geçmesi mantığına dayanır. Filtre kahve en önemli örneğidir. Hindistan filtre kahvesi, Napolili kahve cezvesi de bu şekilde yapılır.
filtre kahve yapımı
4- Basınç uygulayarak kahve nasıl hazırlanır?
Kahvenin sıcak su basıncı uygulanarak demlenmesidir. Espresso yapmak için kullanılan espresso makineleri ile moka cezvesi bu tür kahve demlemenin en bilinen örnekleridir.

espresso kahve nasıl yapılır?
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler