Kahve Kolesterolü Yükseltir mi? - KahveCini.com

Kahve Kolesterolü Yükseltir mi?

Kahve Kolesterolü Yükseltir mi?

İnsanların kahve tüketimiyle ilişkilendirdiği olumsuzluklardan biri de kahve içmenin kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğidir. Peki gerçekte durum ne kahve içmek kolesterol yapar mı?

Kahve kolesterol yapar mı?
Kahvenin içinde kafeinin yanı sıra yüzlerce başka kimyasal daha bulunur. Bunlardan bir tanesi de kafestol. Bu madde, kahvenin yağlı kısmında bulunur. Kafestol, LDL kolesterol (yani kötü kolesterol) seviyesinin güçlü tetikleyicilerdinden bir tanesidir. Bu nedenle, kafestol yani dolayısıyla kahve tüketimi kolesterolü yükseltebilir. Tabii etkinin boyutu kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

Eğer kahvenizi kağıt filtreli bir filtre kahve makinesi ile hazırlarsanız, bu zararlı etkiyi azaltabilirsiniz. Çünkü kafestol, kağıt filtreye takılacak ve kahvenize daha az oranda karışacaktır. Bu nedenle, filtre kahvenin Türk kahvesi ve French Press gibi kahve hazırlama yöntemlerine göre kolesterol açısından daha az zararlı olduğu söylenebilir. Espresso ise Türk kahvesine kıyasla daha az kafestol içermekle birlikte, filtre kahveye göre daha çok içerir.

Bu nedenle yüksek kolesterolü olanların ya da kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak isteyenlerin filtre kahve tercih etmesi daha iyi olabilir.

Kahvenin sağlığa etkileri ile ilgili diğer konular.

4 yorum

  1. Son alti aydir taze kahvenin keyfini yasiyordum ama kolestrolum firlayinca bu keyiften vazgecmek zorunda kaldim...Yesil cay ve diger bitkisel caylarla keyiflenmeye calisiyorum...

    YanıtlaSil
  2. Günde 2 3 fincan türk kahvesi içiyordum. Totel kolesterol 300 ldl 200 olunca bıraktım. Artık filtre veya yeşil çay

    YanıtlaSil