Kahvenin Etkileri - KahveCini.com

Kahvenin Etkileri

Kahvenin Etkileri

Kahve Faydalı mı, Zararlı mı?

Kahve tiryakiliğinin olumsuz ya olumlu yan etkileri hakkında pek çok farklı haber duyabilirsiniz. Gazetelerde, televizyonlarda veya web sitelerinde kahvenin iyi özelliklerinden, faydalarından bahsedilirken; diğer yandan da kahvenin olumsuz etkileri ve zararları gibi kahvenin yan etkileri hakkında pek çok yorum okuyabilirsiniz.

Peki kahvenin etkileri konusunda durum nedir?

Kahvenin etkileri?

Kahve, her ne kadar kafeinle ilişkilendirilen bir içecek olsa da aslında kahve çekirdeğinin içinde yüzlerce başka farklı madde de bulunmaktadır. Bu farklı maddelerin bünye üzerinde pek çok değişik etkisi ve yan etkisi olabilmektedir. Bu nedenle, kahve bazı olumlu etkilere sahip olurken; doğal olarak bazı olumsuzluklara da yol açabilmektedir.


Ancak, kahve tüketiminin toplumda genellikle zararları olan olumsuz bir alışkanlık olarak kabul edilmesi bilimsel açıdan pek doğru değil gibi görünüyor. Harvard Üniversitesi doktorları tarafından yapılan ve 130.000 kişinin 18 ila 24 yıl boyunca beslenme alışkanlıklarının takip edildiği son bir çalışmaya göre, kahve tüketimi ile ciddi sağlık sorunları arasında doğrudan bir ilişki tespit edilememiş.

Harvard yetkililerine göre gün 6 fincana kadar kahve tüketen deneklerde bile kahve ile kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi önemli hastalıklar arasında doğrudan bir bağlantı kurulamamış.

Kahve içmenin genellikle olumsuz görülmesinin nedenlerinden biri yoğun kahve tüketenlerin genellikle sigara, az spor yapma, alkol tüketme gibi sağlık açısından sorun yaratabilecek alışkanlıklara da sahip olma olasılıklarının fazla olması.

Doktorların önerisi ise günde 200 mg yani 2 fincandan fazla kahvenin pek tüketilmemesi yönünde. Dolayısıyla, kahve tiryakiliğinden uzak durulmalı.

Doktorların altını çizdiği bir başka nokta ise, çalışmanın sade ya da sütlü kahve içen denekler üzerinde yapıldığı. Giderek yaygınlaşan Starbucks ve benzeri kafe zincirlerinde sunulan bol kafeinli, kremalı, şekerli kahveler ise yüksek kalorili ve kafeinli olmaları nedeniyle sağlık açısından olumsuzluklar doğurabiliyor.

Örneğin, Starbucks'tan alacağınız bir mocha frappachino'da tam 500 kalori (günlük kalori ihtiyacının dörtte biri!) var. Ayrıca, Starbucks'ın küçük boy (grande) kahvesinde bile 330 mg kafein varken, Harvard doktorlarının yaptığı çalışmada deneklerin içtiği bir fincan kahvede ortalama 100 mg kafein bulunmaktaymış.

Kahvenin faydaları nelerdir?

Kısacası, sağlık endişesi ile kahve içmeyi bırakmak pek mantıklı gibi görünmüyor. Çünkü aşırı tüketilmediği sürece kahvenin vücuda etkileri açısından olumsuz bir tablo görünmüyor. Türk kahvesinin etkileri de bu şekilde değerlendirilebilir.

Kahveyi tamamen bırakmak yerine spor yapmak, daha sağlıklı beslenmek ya da sigarayı bırakmak gibi faktörlere odaklanmak daha mantıklı olacaktır.

Ancak, kahvenin bireyler üzerindeki etkisi farklı olabileceği için kendi yapınıza ve sağlık sorunlarınıza göre karar vermeniz en doğrusu olacaktır.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler