Kahvenin Kimyasal Yapısı - KahveCini.com

Kahvenin Kimyasal Yapısı

Kahvenin Kimyasal Yapısı

Kahve içerisinde yaklaşık olarak binin üzerinde değişik kimyasalın bulunduğu karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu kimyasalları temel olarak grupların içinde toplayabiliriz:

- Asitler
- Karbonhidratlar
- Proteinler
- Yağlar
- Kafein
- Diğerleri

Bunlar içerisinde kahveyi özellikli kılan bir takım kimyasallar dikkat çeker:

1) Aromatik Bileşenler
Kahveyi eşsiz kılan kimyasallardandır. Her kahve çekirdeğinin kendisine has aromatik bileşenleri vardır ve “kahve kokusu” bunların kombinasyonu ile ortaya çıkar. Kahvenin nasıl yetiştirildiği, saklandığı, kavrulduğu ve demlendiği aromatik bileşenlerin durumuna tesir edebilir. Kahvede bine yakın farklı aromatik bileşen bulunabilir.

2) Kafein
Kafein uyarıcı etkiye sahip bir kimyasaldır. Kafein hakkında detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

3) Kafestol
Kafestol (cafestol) bir diterpene molekül olup, filtrelenmemiş kahvelerde (Türk kahvesi ya da french press gibi) göreceli olarak daha çok bulunur.

Henüz netleşmemiş olmakla birlikte, bazı bilimsel çalışmalar kafestolün serum kolesterol seviyesini yükseltici etkileri olabileceğinden söz ederken bazı başka çalışmalar ise kanser önleyici etkileri olabileceğinden bahsetmektedir.

4) Kahveol
Kahveol (kahweol), kafestola çok benzeyen bir kimyasaldır. En önemli fark, kahveolün kimyasal yapısında fazladan çift bağ bulunmasıdır.

5) Kahve asidi
Kahve asidi (caffeic acid), aslında pek çok bitkide bulunan bir asittir. Kahvede ise kahve tadına özgü asidik etkiyi sağlayan diğer pek çok asit türü daha bulunmaktadır.

Kahve asidinin kanser önleyici etkilerini gösteren çalışmalar olduğu gibi olası kanser etkilerini sorgulamış çalışmalar da bulunmaktadır. Ayrıca, immunomodülatör ve enfeksiyon giderici etkileri gösteren bazı çalışmalar da vardır.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler