Kafeinsiz Kahve - KahveCini.com

Kafeinsiz Kahve

Kafeinsiz Kahve

Kafeinsiz Kahve Nedir?
Tüm dünya genelinde tüketilen bir içecek olan kahveyle ilgili en önemli eleştirilerden birisi hiç kuşkusuz ki kafein içeriyor olmasıdır. (kafeinin sağlık üzerindeki etkileri)

Kahve şirketleri, bu eleştirilerden yola çıkarak kafein içermeyen ya da daha doğru bir deyişle çok az miktarda kafein içeren kahveler üretmek için büyük çabalar göstermiştir. Kafeinsiz olarak isimlendirilen ve özel bir takım süreçlerden geçirilerek bu hale getirilen kahveler, böylelikle içlerindeki kafeinin yaklaşık yüzde 97 ile 99’unu kaybetmiş olurlar. Avrupa Birliği’nin bu konudaki standardı kahvenin içindeki kafeinin yüzde 99’nun çıkartılmış olmasıdır. İyi bir kafeinsiz kahve, kafeini çok azaltılmış olmakla birlikte genel itibarıyla klasik kahve tadını ve aromasını korumalıdır.

Kafeinsiz Kahve Nasıl Yapılır?
Kahve içerisinde 400 civarında farklı kimyasalın bulunduğu bir içecek olduğu ve tüm bunların bileşimi kahve aromasını ve tadını oluşturduğu için bu kimyasallarından içerisinden sadece kafeini çekip çıkartmak zor bir iştir. Bunun için geliştirilmiş 6 farklı temel yöntem bulunmaktadır:

1- Roselius Süreci
2- İsviçre Su Süreci
3- Doğrudan metot
4- Dolaylı metot
5- Karbondioksit Süreci
6- Trigliserit Süreci

Bu süreçlerde farklı teknolojik yaklaşımlar izlenmekle birlikte, kahvenin kafeinsizleştirilmesinde esas olarak şu mantık vardır:
Süreç kahve çekirdekleri hamken yani kavrulmamışken yapılır. Çekirdekler buharda pişirilir ve sonrasında kahvenin kimyasal bileşimine mümkün olduğunca yakın ama kafein içermeyen bir çözücü içeren suyla yıkanır. Bu süreç, kahvenin içindeki kafein miktarı çok azalana dek yaklaşık 8 ila 12 kez tekrarlanır.

Kafeinsiz Kahve Zararlı mıdır?
Kafeinsiz kahvenin kalp krizi riskini artırdığını ya da kanserojen bir takım tetikleyiciler içerebileceğini savunan bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Ancak, kafeinsiz kahvenin kesin olarak sağlık sorunlarına yol açtığı henüz ispatlanmış değildir.

Bununla birlikte, kafeinsiz kahve nihayetinde kahvenin bir takım doğal olmayan süreçlerden geçirilmesi ile elde edildiği için yoğun olarak tüketilmemesi faydı olacaktır.

Kafeinsiz Kahvenin Alternatifi Nedir?
Kafeinsiz kahve tüketmek yerine, şu iki alternatif yol tercih edilebilir:

- Tüketilen kahve miktarı azaltılabilir.
- Doğal olarak daha az kafein içeren kahve türleri tercih edilebilir. Örneğin, arabica tarzı kahveler robusta kahvelere kıyasla yaklaşık yarı yarıya daha az kafein içermektedir. 2004 yılında Etiyopya’da bulunan bir arabica tarzı kahve çekirdeğinde çok az miktarda kafein bulunduğu tespit edilmiştir.

Kafeinsiz Kahve Selülit  Yapar mı?
Kafeinsiz kahvenin selülit yapma etkisi kafeinli kahve ile aynıdır. Bu konuda detay için: kahve selülit yapar mı?

Kafeinsiz Türk Kahvesi
Diğer kahve türleri gibi Turk kahvesi de kafeinsiz olarak yapılabilir. Her ne kadar piyasadaki kafeinsiz kahve türleri arasında Türk kahvesi çok yaygın olmasa da, kafeinsiz Türk kahvesi sunan markalar bulunmaktadır.

Kafeinsiz Nescafe
Nescafe ve diğer hazır kahve markalarının kafeinsiz kahve ürünleri kahve pazarında uzunca bir süredir yer almakta. Kafeinsiz Nescafe ve benzeri kafeinsiz kahve markalarının hazırlanma süreçleri de yukarıda anlatılan kafeinsiz kahve yapılışına benzemektedir.

2 yorum

  1. Kafeinsiz Türk Kahvesi markaları nelerdir? Bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kurukahveci mehmet efendinin kendi satış yerlerinde kafeinsiz türk kahvesi bulabilirsiniz

      Sil