Menengiç Kahvesi - KahveCini.com

Menengiç Kahvesi

Menengiç Kahvesi

Menengiç Kahvesi Nedir?
Menengiç Kahvesi, menengiç bitkisinin meyvelerinden yapılan bir kahve türüdür. Yaygın şekilde melengiç kahvesi olarak da adlandırılır.

Menengiç bitkisi ya da Latince adı ile pistacia terebinthus sakız ağacıgiller familyasından olup, doğal yaşam alanı Akdeniz bölgesidir. Yapraklarını döken bir tür çalı olan menengiç bitkisi, Fas, Portekiz, Kanarya Adaları, Yunanistan ve Türkiye'de yetişir. Suriye, Lübnan ve İsrail'de ise pistacia palaestina adından benzer bir tür bulunmaktadır. Türkiye'de özellikle Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir.

İngilizce'de "terebinth" ve "turpentine tree" adları ile bilinen menengiç, ülkemizde değişik yörelerde çitlembik, bittim, melengiç ve çedene gibi adlarla da bilinir. Bu sebeple, menengiç ile yapılan kahveye bittim kahvesi, çitlembik kahvesi, çedene kahvesi de denir.

Menengiç Kahvesi Faydaları
Menengicin bitkisinin dolayısıyla memengiç kahvesinin pek çok açıdan sağlığa faydalı olduğu düşünülmektedir.

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?
Klasik memengiç kahvesi tarifine göre, menengiç bitkisinden kahve yapılırken iki farklı malzeme kullanılabilir. İlkinde, tıpkı kahve bitkisinin meyvelerinin toplanıp kavrulduktan sonra çekilmesiyle kahve yapılması gibi menengiç bitkisinin meyveleri de aynı şekilde işlenerek kavrulur ve çekilir. Diğer yöntemde ise menengiç meyvelerinin yağı çıkarılır ve kahve bu malzemeyle yapılır.

Menengiç kahvesinin hazırlama yöntemi ise Türk kahvesi gibidir. Tıpkı Türk kahvesi pişirilirken izlenen adımlar izlenerek Menengiç kahvesi pişirilir. Ama, su yerine süt kullanılması çok daha iyi sonuç verir.

3 yorum

  1. Menengiç antep fıstığının aşılanmamış halidir menengiç ağacı aşılandığında antep fıstığı olur ayrıca antep fıstığını fıstık meyvesinden ekip yetiştirdiğinizde meyve olarak fıstık değil menengiç verir aşılama yoluyla fıstığa dönüşür

    YanıtlaSil
  2. Menengicin diğer adı çitlenbik ağacı olabilirmi çocukluğumda bu ağaçtan karşı komşumuzun bahçesinde vardı ve ben yemeye bayılırdım ekşimsi baharatlı bir tadı vardı buruk bir tat ahhh ahhhh oğünler ne kadar güzel günlerdi

    YanıtlaSil
  3. Iyide kahvesi menengicler ezilerek mi elde ediliyor

    YanıtlaSil