Frappé Nasıl Yapılır? - KahveCini.com

Frappé Nasıl Yapılır?

Frappé Nasıl Yapılır?

Frappé kahve bir soğuk kahve türüdür. Üstü köpük kaplı bu soğuk kahve, hazır kahveden yapılan popüler bir yaz içeceğidir.

Frappe ilk olarak 1957 yılında Selanik'te yapılmıştır. Nestlé firması için çalışmakta olan Yannis Dritsas, çocuklar için çikolatalı pratik bir içecek (çikolatalı karışımı suyla çalkalamaktan ibaret) tanıtımı yaparken, yanında çalışan Dimitris Vakondios bu yöntemi standart hazır kahveyi sıcak su yerine soğuk su ile hazırlamak için kullanmıştır. Böylece, tesadüfen de olsa Frappe'yi bulmuştur.


Bu tarihten sonra Yunanlılar Frappe'yi ulusal kahve içecekleri olarak benimsemişlerdir. Yunanistan'dan hızla komşu ülkelere yayılan Frappe, bugün yaygın şekilde içilen bir soğuk kahve türüdür. Hazır kahvenin kahve piyasasına hakim olduğu ülkelerde daha yoğun şekilde içilmektedir.

Frappe Tarifi
Frappe'yi popüler kılan özelliklerin başında çabuk hazırlanması gelmektedir. Frappe yapmak çok kolaydır:

- Bir kaba ya da karıştırıcıya (shaker, mixer) 2 tatlı kaşığı hazır kahve (çözünebilir kahve yani yaygın adıyla "Neskafe") ve istediğiniz kadar şeker koyduktan sonra, 4-5 tatlı kaşığı su ekleyip 30 saniye kadar çalkalayın.
- Uzun bir cam bardağın dibine bir kaç tane buz kübü koyup, çalkaladığınız karışımı bunların üzerine yavaşça dökün.
- Bardağa çok az soğuk süt ekleyip, kalan kısım için soğuk su ilave edin. Frappe'nız hazır bile! :)


Frappe Çeşitleri
Hazırlanışında küçük farklılar yaparak değişik Frappe'ler yaratmak mümkün. Bir Frappe, su yerine tamamen süt kullanarak hazırlanabilir. Dondurma veya krema eklenerek hazırlanan Frappe'ler de bulunmaktadır. Ayrıca, Kahlúa, Baileys Irish Cream gibi içecekler de Frappe'ye eklenenbilir.

Bu arada, Starbucks'ın popüler soğuk kahve markası olan Frappuccino'nun Frappe ile isim benzerliği dışında doğrudan bir ilişkisi yoktur.


Frappe nasıl okunur?
Doğru yazılışı "Frappé" olan bu içecek "fırappe" olarak telafuz edilir.

24 yorum

  1. ağzınıza sağlık güzel bir tarif olmuş.şimdi deneyeceğim bile

    YanıtlaSil
  2. Merhaba
    Ben denedim gayet güzel oldu.. teşekkürler.. ama kahve ve sekeri koydukdan sonra uzerıne soguk mu sıcak mı su dokuyoruz onu bılemedım. soguk yaptım. bazı tarıflerde sıcak dıyo.. hangısını kulanmalıyım? bi de mixerle karıstırırken ıcıne buz atmalı mıyım aceba?

    YanıtlaSil
  3. Beğenmiş olmanıza sevindik. :)

    Sorduklarınız aslında size bağlı. Normalde soğuk su kullanılır, ancak formülü arzu ettiğiniz şekillerde değiştirebilirsiniz tabii ki.

    Buz kullanılması da yine normalde sıklıkla tercih edilmektedir.

    Afiyet olsun! :)

    YanıtlaSil
  4. Kahvenin her türlüsüne bayılıyorummm.. :)
    Sıcak denedim bi de belki daha fazla köpürür diye ama hayal kırıklıgına ugradım.. cunku daha az kopurdu =S
    cevabınız icin tesekkur ederimm..
    -b-

    YanıtlaSil
  5. Frappe benim de yanlışlıkla -yeniden- icat ettiğim bir kahve türü. Bilgisayarımın başında, işlerime dalmışken, nescafe'min kendiliğinden soğumasından sonra, bir yudum alarak denemek istedim ve frappe'yi icat ettim :) acaba normal nescafe yapar gibi, yaptıktan sonra soğutup içsek, nasıl olur?

    YanıtlaSil
  6. tarifi denedim kesinlikle mükemmel...

    YanıtlaSil
  7. Güzel ama sütten sonra su koymamak gerekiyor daha güzel oluyor sütten sonra su koyunca cok sulu oluyor caffe tadi bile alinmiyor

    YanıtlaSil
  8. kendi mekanımda frappe'yi şu malzemelerle yapıyorum.
    ölçeğim uzun cam bardak.
    yarım kaşık nescafe, 4 çay kaşığı toz şeker, bir shot çikolata şurubu, yarım bardak süt ve bir bardak dolusu muz. karşımı makinada hazırladıktan sonra cam baradağ döküp, üstüne beyaz krema ilave ediyorum. uygun mudur sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muz dışında çok iyi görünüyor muzlu hiç tadmadımda:)

      Sil
  9. ımmmmmmmmm çok lezzetli

    YanıtlaSil
  10. tarifi okuduktan sonra hemen denedim harika oldu artık pahalı kafelere gitmeye gerek kalmadı teşekkür ederim bilgi için :)

    YanıtlaSil
  11. Bu tarife ek olarak, smotiues aroma tozlarin kullanarak ve ilave suruplar yaparak deneye bilirsiniz mesela
    (bir shot espresso, 100ml soğuk süt 7-8 kup buz çilek surubu 4 cl 5 gr( bir tatlı kaşığı) smotiues çilek tozu shager yada mixer yardımı ile karıştırın enfest olur eğer ki malzemeler evde yok ise buyrunuz bahçemize cayyolu 8.cadde ankaradayiz
    By selim

    YanıtlaSil
  12. o kadar güzel ve meşhur türk kahvesi varken frappe içmemek çok büyük bi kayıp değil bence

    YanıtlaSil
  13. Yunanistanın bu dünyaca ünlü kahvesini babam Yunanistan göçmeni olduğu için çocuk yaşlardan beri içerim. Ama Türkiye de yaygın olmayışı ve Türk halkının bu harika kahveyi pek sevmemesi beni çok üzüyor: ( 3 milyonluk koca şehir Bursa da gerçek frappe yapan sadece bir yer var, onun işletmecisi de Yunanistan göçmeni bir vatandaşımız. Starbuckslarda, Carrriboularda yapılan içinde kahveden başka her türlü malzeme olan içecekler bence kesinlikle frappe değil, Starbucksa gidip frappe istediğinizde malesef size köpüklü, karamelli kahve tadından uzak garip bir içecek hazırlıyorlar..Frappeyi evimden başka bir yerde içemiyorum malesef umarım bizim ülkemizde de frappe yayılır ve dışarıda daha rahat bulabiliriz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madem öyle düşünüyosun sen yap aslını..biz öğrenelim ;)

      Sil
  14. Latte ile olur mu?

    YanıtlaSil
  15. yaptım ama suyu çok katmışım kötü ldu

    YanıtlaSil
  16. Ben su yerine tamamen süt kullandım. Oldukça güzel oldu, keyifle yidumluyorum şuan.

    YanıtlaSil
  17. Çok sevdiğim bir kahve türü. Aslında Yunanistan'lı nişanlımla keşfettim. Bir keresinde pikniğe gitmiştik ve orda yapmıştı ilk olarak. Hatta öyle pratik bir yöntem kullandı ki her yerde yapıp içmek sadece iki dakikanızı alır. :)

    YanıtlaSil
  18. 4 5 tatlı kaşığı su nasıl bir ölçektir?

    YanıtlaSil
  19. Yalnız bu kadar basit değil..! Frappe yapmak için doğru kahve olması şart kahvezi özel olmalı her kahveden kesinlikle aynı tadı alamazsınız ayrıca nestlenin noynoy sütüde mutlaka olmalı orkinal frapeyi başka türlü tutturamazsınız ve çok fark olur...tiryakileri bilir...

    YanıtlaSil
  20. Ben yunanistanlı biri olarak orjinqlini içmedikten sonra frapenin ne demek olduğunu bilemessiniz diyorum ve size orjinal tarifini veriyorum bir su bardağına yapıcaksanız eğer 4 gr kahve ve 20 gr toz şeker standart frape için ideal ölçüdür kahve aslında yunanistanda satılan frape kahvesi ilk tercih o yoksa neslafenin frappe için özel olarak yaptığı kahvesi sadece yunanistanda satılıyor ve karışımı özel hiç biri yoksa mecburen neskafe klasik ile yapıyoruz ama tadı istediğimiz gibi olmuyor...sütte manda sütü tercih edilir onun için nestlenin özel olarak sattığı noynoy manda sütü var ama malesef ülkemizde bulunmuyor...ve mecburen satılan sütlerden koyarak biraz kaliteden ve taddan ödün vererek yapıyoruz..şeker ve kahveyi bir miktar çay bardağımım üçte biri kadar suda bir kaşık yardımı ile karıştırmaya başlıyoruz ezerek yavaş yavaş karıştırıyoruz çok az su olacak kadar uzunca bir süre karıştırdıktan sonra bira daha su ilave ediyoruz kahve ve şekerin rengi açılıyor ve isdeğimşz yoğun köpüğü yakaladıktan sonra üzerine süt ilave ediyoruz kahve ve şeker miktarımız fazla olduğu içşn yoğunluktan nir şey kaybetmiyor ve sonra dondurma yada su ilave edebiliriz.. Orjinal frape ya sütlü sade veya dondurmalı olur diğer kremalar tadını bozar...eğer karışım için özel frape makinanız varsa köpük miktarını çok katı yapmanız mümkün hatta karıştırdıktan aonra batdağı ters çevirseniz dahi dökülmez kıvamda olur..bunun için size bir video hazırlayıp youtubede paylaşıcağ..türk kahvesini de en güzel yapan yer gümülcinedrki türk azınlıktaki dededen bu işi yapan türk kahvecileridir bu işin üstadıdırlar ve türkiyede bu kahveyi bulmanız mümkün değildir bursada bazı yerlerde bulabilirsiniz..ve orjinal frape içmek isterseniz bursada meskende bir çay bahçesi var işletmecisi yunanistanlı orda denemenizi tavsiye ederim...frappe bir kültürdür yunanistanda işe giden tarlada çalışan doktor öğretmen ne kadar insan varsa masasının yanında bir frape görebilirsiniz ve bir frapeyi yaklaşık iki üç saatte tüketmektedirler...

    YanıtlaSil