Kahve - KahveCini.com

Kahve

Kahve

Kahve Nedir?

Kahve içmek her gün yüz milyonlarca insanın paylaştığı ortak bir keyif. Peki kahve nedir? Kahve bitkisi, kökboyasıgiller (rubiaceae) familyasında yer alan bir tür ağaçtır (coffea cinsi).

Kahve ise, kahve çekirdeklerinin kavrulup, öğütülmesiyle elde edilen içeceklere verilen genel bir addır.

Dünya genelinde o denli yoğun bir şekilde tüketilir ki, pek çok kaynağa göre sudan sonra yeryüzünde en çok içilen sıvıdır.

Lezzetinin yanı sıra içerdiği kafein nedeniyle de tüketilen kahve, yaklaşık bin yıldır insanoğlu tarafından tarımı yapılan bir bitkidir.

Kahve Sözcüğü

İngilizce "coffee" sözcüğünden pek çok dile geçmiş olan kahve kelimesi, İngilizce'ye İtalyanca "caffè"den geçmiş olup; İtalyanca'ya ise Türkçe "kahve" kelimesinden geçmiştir. Türkçe'de kahve sözcüğü ise Arapça "qahwah"dan türetilmiştir.

Kahve Çekirdeği

Kahve ağacından toplanan kahve meyvesi, kuru ya da yaş olarak işlenir ve içindeki çekirdekler çıkartılır. Elde edilen kahve çekirdekleri önce kavurulur ve sonra çekilerek (öğütülerek) kullanıma hazır hale gelir.


Kahvenin Ortaya Çıkışı

İlk olarak Etiyopya'da ve Arap yarımadasında Yemen'de üretilen kahve, zamanla daha geniş coğrafyalarda üretilmeye başlanmıştır. Bu nedenle, kahvenin ana vatanı Arabistan ve Afrika diyebiliriz. Günümüzde 70'in üzerinde kahve tarımı yapılıyor olsa da, kahve narin bir bitki olup; sadece belirli iklim ve toprak koşullarında verimli olarak üretilebilir. Bu sebeple, kahve tarımı genel olarak Güney Amerika, Güney Doğu Asya ve Afrika'da yapılır.

Kahve üreten ülkeler arasında miktar açısından ilk üç sırada yer alan Brezilya, Vietnam ve Kolombiya, kahvesiyle meşhur ülkelerdir.

Kahve Çeşitleri

Arap yarımadasından Türkler'e, oradan Avrupa'ya ve nihayetinde tüm dünyaya yayılan kahve, farklı şekillerde demlenebilir. Bu farklı pişirme yöntemleri de değişik kahve türlerini ortaya çıkarır:

Türk kahvesi, Espresso, Filtre kahve, French press ve hazır kahve.

Değişik kahve pişirme yöntemlerine dayanarak ise yüzlerce değişik kahve çeşidi hazırlanabilir.

1 yorum

  1. Süper bir yazı olmuş. Hem kahve hakkında çok şey öğrenmiş oldum, hem de bu harika siteyi keşfetmiş oldum. Teşekkürler! :))

    YanıtlaSil