Kahve Çeşitleri - KahveCini.com

Kahve Çeşitleri

Kahve Çeşitleri

Kahve çeşitleri, farklı bakış açılarına göre değişik şekillerde ele alınabilir. Ancak genel olarak kahve çeşitleri dört şekilde sınıflandırılır:

Kahve, kahve bitkisinin çekirdeklerinden yapılan bir içecek olduğu için kahveyi kullanılan çekirdek türlerine göre çeşitlerine ayırabiliriz. En yaygın olarak tarımı yapılan kahve çekirdekleri arabika, robusta ve liberika'dır.

2) KAHVE HAZIRLAMA YÖNTEMİNE göre Kahve Çeşitleri
Kahvenin hazırlama ya da diğer deyişlerle pişirme veyahut demleme yöntemi de bir başka kahve çeşidi sınıflandırmasıdır. Bu açıdan en temel kahve çeşitleri şunlardır:

Esasına kahveli bir içecek türü olup, gerçek anlamda kahve sayılmaz. Hazır kahve tozunun sıcak suyla karıştırılması ile son derece pratik bir şekilde hazırlanır. Hemen hemen bütün dünyada çok yaygın olarak tüketilmekle birlikte, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha yoğun içilir.

b) Espresso kahve
Basınç kullanılarak espresso makinesi ile hazırlanan İtalya kökenli bir kahve hazırlama yöntemi olup, ince çekilmiş kahve çekirdekleri ile yapılır. Espresso sade olarak içilebileceği gibi Cappucciono, Latte gibi pek çok değişik kahve çeşidinin hazırlanmasında da temel malzeme olarak kullanılabilir. Espresso Avrupa'da ortaya çıkıp gelişmesine rağmen, bugün espresso ve espresso'lu içecekler bütün dünyada yoğun şekilde tüketilmektedir.

Bilinen en eski kahve hazırlama yöntemlerinden biri olup Türkler'den tüm dünyaya yayılmıştır. Cezveye konan çok ince çekilmiş kahve çekirdeklerinin kaynamaya yakın bir derecede ısıtılması ile yapılır. Kahvenin üstünde ise bir köpük tabakası olur. Ortadoğu, Avrupa ve Asya'da yaygındır.

Orta kalınlıkta çekilen kahve çekirdekleriyle kahve makinasında yapılan bu kahvede, su kahve dolu filtreden geçerilerek elde edilir. Bu geçiş esnasında kahvenin aroması ve yağ asitleri suya geçer. Filtre olarak kağıt, metal ya da plastik kullanılabilmektedir. Kuzey Amerika'daki en yaygın kahve hazırlama yöntemlerinden biridir.
Kalın çekilmiş olan kahve çekirdeklerinin kendine has bir bardağa konulduktan sonra sıcak suda bekletilmesi ve sonrasında elle çalışan pistonun itilmesi ile hazırlanan pratik bir kahve hazırlama yöntemidir. Avrupa kaynaklı olmakla birlikte tüm dünyada bilinen ve içilen bir kahvedir.

3) KAHVE İÇECEĞİ olarak Kahve Çeşitleri
Farklı kahve çekirdeklerinin değişik yöntemlerle hazırlanmasıyla  Americano'dan Kül Kahvesi'ne çeşit çeşit kahve elde edilir.

4) ÜRETİM YERİ olarak Kahve Çeşitleri
Dünya genelinde kahve üreten ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelerde, değişik özellikte kahve türleri üretilmektedir.

9 yorum

  1. Dibek Kahvesi denilen eşsiz türk lezzetinden niçin hiç bahsedilmiyor sitenizde aceba diye düşünmeden yapamadım :)

    YanıtlaSil
  2. Anımsattığınız için teşekkür ederiz :) En kısa sürede Kahve Cini'nde dibek kahvesi yazısını görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. milkshake bi kahve midir?bu konuda bilgi verirseniz sevinirim :)

    YanıtlaSil
  4. Milkshake bir kahve değildir.Süt ile meyvenin karışımı ( çalkalanması) 'ndan oluşan bir tür içecektir.Sütlü,köpüklü bir içecektir.Ve kesinlikle bir kahve türü değildir.

    YanıtlaSil
  5. Site gerçekten harika. Gerek bilgiler olsun gerek se tasarım olarak dört dörtlük.. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Birde MIRRA Kahvesi var Güney Anadoluda çok meşhurdur Hatırlatırım.

    YanıtlaSil
  7. menengiç kahvesi nerede?

    YanıtlaSil
  8. antape özgü diye biliyorum menengiç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru söylüyon antepe ait antepliyim

      Sil