Kahve Çekirdeği - KahveCini.com

Kahve Çekirdeği

Kahve Çekirdeği

Bir tür ağaç olan kahvenin (Coffea ağacı) beyaz ve kokusu çok güzel olan çiçekleri ile kırmızı ya da mor renkli meyveleri vardır. İşte bu meyvelerin her birinin içinde ise iki adet çekirdek bulunur. Çok az kahve meyvesinin içinden ise tek bir tane çekirdek çıkar.

Kahve çekirdeği endosperm denen bir maddeden oluşur. Bu maddenin için yüzde 0.8 ila 2.5 oranında kafein vardır ve kahve çekirdeğini değerli kılan da budur.

Kahve çekirdeklerinin önce kavrulması sonraysa çekilmesi ile edilen kahve, dünyanın en çok tüketilen içeceklerin biridir. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon ton kahve çekirdeği üretilir.

Kahve Çekirdeği Türleri
Farklı türde kahve ağaçları, değişik karakteristiklerde kahve çekirdekleri elde edilmesini sağlar. Bilinen kahve çekirdekleri şunlardır:

Coffea arabica, Coffea benghalensis, Coffea canephora, Coffea congensis, Coffea excelsa, Coffea gallienii, Coffea bonnieri, Coffea mogeneti, Coffea liberica, and Coffea stenophylla.

Bu farklı kahve çekirdekleri arasında en sık karşılaşılan iki tanesi Arabica Kahve (coffea arabica) ve Robusta Kahve (Coffea canephora) olup, bunlar dünya genelinde satılan kahve çekirdeklerinin yüzde 90'ını oluşturur.

Arabica Kahve
Etiyopya kökenli olan arabica kahve, en kaliteli kahve çekirdeklerini içeren türdür.

Robusta Kahve
Robusta kahve ise arabica kahveye kıyasla daha çok kafein içeren ve lezzet anlamında daha düşük kalite kahve çekirdeklerini içerir.


Arabica ve Robusta hibriti
Arabica ve robustanın iyi yanlarını bir araya getirme düşüncesi ile bu iki türü melezlemeye çalışılmaktadır. Böylelikle, robustanın hastalık direnci ile arabicanın lezzetine aynı anda ulaşılması hedeflenmektedir.

Coffea Liberica
Arabica ve robustadan sonra en yaygın olarak tarımı yapılan kahve çekirdeği türü libericadır. Liberika kahve türü güçlü ve geniş bir ağaçtır. Daha çok Malezya ile Batı Afrika'da yetişirilir. Meyveleri ve çekirdekleri de büyük olan bu kahvenin lezzeti ise düşüktür.

Kahve Çekirdeği Yemek
Özellikle kavrulduktan sonra kahve çekirdeği yemenin belirgin bir zararı yoktur. Tabii ki, aşırı miktarlarda tüketilmesi tıpkı çok kahve içmenin yan etkileri gibi olumsuzluklara sahiptir. Kahve çekirdeği genellikle çikolata gibi soslarla kaplanarak yenir.

Türkiye'de kahve çekirdeği üretimi
Ülkemizin içinde bulunduğu iklim kuşağı, kahve ağacı için uygun şartlar sunmadığından Türkiye'de kahve üretimi deneme amaçlı olmanın ötesine geçememiştir.

Mersin ve Anamur civarında deneme amaçlı olarak arabica türü kahve dikimleri yapılmıştır. Burada kısmen olumlu sonuçlar alınmış olsa da, ticari anlamda Türkiye'de kahve tarımı yapılmamaktadır.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler