Kahve Kavurma Dereceleri - KahveCini.com

Kahve Kavurma Dereceleri

Kahve Kavurma Dereceleri

Yeşil kahve çekirdeklerinin farklı şekillerde kavrulması ile değişik kahve lezzetleri ve aromaları elde edilebilmektedir.

1) Hafif Kavurma
Bir kaç dakikalık kavurmadan sonra kahve çekirdekleri görünür şekilde genişlemeye başlar. Kahve çekirdekleri ısındıkça “çatlama” (crack) ya da “patlama” (pop) sesi adı verilen bir ses duyulur. Hafif kavurmada, çekirdekler genişlemeye başladıkça kırılma sesleri de duyuluma başlanır. Buna “ilk çatlama” (first crack) denmektedir. Kahveyi hafif kavurmak isteniyorsa, bu ilk çatlama seslerinde durulur.

Kavurma tadının kahvede baskın olmasını istemiyorsanız ve hafif gövdeli- hafif asitlikte bir kahve istiyorsanız hafif kavurma tam size göredir. Çekirdek yüzeyi kurudur.

Bu kavurma seviyesi “half city” ve “New England” olarak bilinmektedir.

2) Orta Kavurma
Hafiften bir ileri derecedir. Bir kaç dakika beklenmesiyle elde edilir.

Hafif kavurmaya kıyasla daha tatlı bir tat hakim olur. Asitlik, aroma ve komplekslik açısından daha dengeli bir kahve sunar. Çekirdek yüzeyi yine kurudur.

Full city”, “American”, “regular” isimleriyle de bilinir.

3) Tam Kavurma
Orta kavurmadan sonra kavurma işlemine bir kaç dakika daha devam edilmesiyle “ikinci çatlama” sesi duyulur. Bu seviyede kahve çekirdeğindeki yağ iyice açığa çıkarak yüzeye gelir.

Tam kavrulmuş çekirdeklerden yapılan kahveler daha ağır gövdeli olur. Kavurma tadı ve aroması iyice belirginleşir. Çekirdek yüzeyi, açığa çıkan yağ sebebiyle hafif parlaklaşır.

Viennese”, “Italian”, “Espresso” gibi isimlerle de anılır.

4) Çifte kavrulmuş
Çekirdeklerin tam kavurmadan sonra bir kaç dakika daha kavrulmasıyla çekirdekler artık iyice tütmeye ve karbonize olmaya başlar.

Yoğun ama hafif gövdeli, duman kokusu hakim bir kahve elde edilir. Kahvenin dış yüzeyi iyice yağlı bir hale gelir.

French” adıyla da anılmaktadır.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler