Türkiye'de Kahve Yetiştiriciliği - KahveCini.com

Türkiye'de Kahve Yetiştiriciliği

Türkiye'de Kahve Yetiştiriciliği

Türkiye'de kahve yetiştiriliyor mu?
Ülkemiz kendine has bir kahve pişirme yöntemi olan Türk kahvesi ile kahve kültürünün önce Avrupa'ya oradan tüm dünyaya yayılmasına vesile olmuştur. Ancak bazen yanlış bir şekilde, Türk kahvesi ifadesinin bir pişirme yönteminin ötesinde Türkiye'ye özgü kahve çekirdeklerini de kapsayan bir ifade olduğu düşünülür...

Halbuki, Türk kahvesi özel bir kahve hazırlama yöntemine verilen ad olup, bu yöntemde kullanılan kahveyi ya da kahvenin nerede yetiştiğini tanımlamaz. Değişik ülkelere özgü kahve çekirdeklerinin harmanlarından Türk kahvesi hazırlanabilmektedir.

Türkiye'de Kahve Üretimi
Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından Türkiye'de kahve yetiştirilememektedir.

Sadece deneme maksatlı olarak bazı bölgelerde coffea arabica türü kahve ağacı dikimleri yapılmıştır. Bu deneme üretimlerinde kısmen olumlu bazı neticeler elde edilmiş olsa da, ticari olarak anlam ifade edecek hacimde Türkiye'de kahve tarımı yoktur.

Türkiye'de Kahve Nerede Yetişir?
Türkiye'de kahve tüketimi çok uzun bir geçmişe sahip olsa da ne yazık ki Türkiye'de kahve yetiştiriciliği ticari olarak yapılmamaktadır. Deneme amaçlı olarak Türkiye'de kahve yetişen yerler ise ağırlıklı olarak Mersin ve Anamur bölgeleridir.

Kahve nereden ithal edilir?
Türkiyede kahve sektörü kahve çekirdeği temini açısından ithalata bağımlıdır. Kahve ithalatımız ağırlıklı olarak Brezilya'dan yapılmaktadır.

25 yorum

  1. balı bile ithal ediyoruz artık, manavlarda hatta pazarlarda bile birçok şey ithal garip geliyor birşeylerin Türkiye de yetiştiğini duymak bu yüzden : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen bir taraflarımızdan uydurmayalım. Türkiye Bir tarım ülkesidir avrupanın en çok tarımdan gelir sağlayan ülkesi.

      Sil
    2. Evet Smanı bile dışarıdan alıyoruz o yüden :))))

      Sil
    3. Kahve üretimi yapabileceğimiz xoğrafyalardan arazi satın alıp üretimi oralarda yaparak türkiyeyi dışa bağımlılıktan kurtaracak ve daha da önemlisi kazanç getirecek adımlar atılabilir.Atılmalıdır. Binlerce insan bundan ekmek yer.

      Sil
    4. Hakan baş sen başaşağı bakıyor dünyadan haberin YÖK biraz oku

      Sil
    5. Kaç paralık saman ithal ettik hepi topu 130 bin dolar o senede ülkemizde yağış olmadı mecbur ithal edildi boş boş konuşmayın

      Sil
    6. Bugünlerde soğan ve patatesi ihraç ediyoruz üstelik kuyrukta alıyoruz sebzeyi meyveyi

      Sil
  2. çok işime yaradı adoslarrr

    YanıtlaSil
  3. nasil ya bizim topraklarimiz okadar verimliyken niye disariyi zengin ediyoruz

    YanıtlaSil
  4. balı ithal ettiğimizi nerden çıkardın

    YanıtlaSil
  5. mümkansızcı8 Mart 2012 14:55

    Kahvenin ve daha birçok bitkiyi, ağacı aslında özel alanlarda yetiştirilebileceğini biliyoruz. seraları herkes bilir, ayrıca bu seralarda üretim çokluğu yerine kalite ve tada önem verilse tabiki ürün çok iyi olmaktadır. Ancak bu gibi kaliteli ve güzel tadı olan ürünleri başka coğrafyalarda üretmenin tek pratik yolu özel zevkle alakalıdır. istanbul da bazı semtlerde muz ağaçları, kivi ağaçları olduğu gibi, olgun bir mayva vermiyorlar tabi. Bununla birlikte özel uğraş olarak sadece bir tek kahve ağacını akdeniz bölgesinde özel topraklar ve sera tipi soğuktan koruyucu önlemlerle yetiştirebiliriz. Bunun haricinde genetikte mevsime uygun genetiği değiştirip üretim yapılabilir, akdenizin endemik coğrafi ufak bölgelerde az rüzgar gören dağlar arasında kalmış bölgelere birazda çevresine soğuktan koruyucu büyük ağaçlar dikerek stadyum gibi farklı üretim çiftlikleri yapılabilir.

    YanıtlaSil
  6. Bence kahve üretimi için en uygun yer Rize ilimizdir. Geçenlerde Ayna programında Brundi'yi izlerken bu ülkede yetişen ürünleri gördüm: Çay ve mısır..Rize'de de çay ve mısır yetişiyor.Hava sıcaklığı meselesi seralarla sağlanabilir.Neme gelince Rizede fazlasıyla var.İvedilikle Rize'de deneme amaçlı kahve tarlası açılmalıdır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi nolur ivedilik deme ivedik ne ya ivedik ivedik recep ivedik gibi .d

      Sil
    2. Kahve nem ve yağış ile birlikte sıcaklık ister (ortalama 20-27 derece, ama 32 derece üzerindeki sıcaklıklara da dayanır), yarı-tropikal iklim şarttır. Diğer ağaçların gölgesi gerekir.

      Sil
    3. ben rizede yetiştirmeyi denedim yazın doğal ortamda büyümesine rağmen kışın ne yazıkki soğuk hava şartlarına dayanamadı :((

      Sil
  7. merhaba arkadaşlar ben kahve ekimi ile bilgi almak istiyorum bilgisi olan lütfen bana ulaşsın şimdiden teşekurler 0535 928 14 22

    YanıtlaSil
  8. mehmet ali yuksel16 Aralık 2013 16:46

    mrb arkadaslar kahve agacını dıken varmı eger bılgı vermek ısteyen arkadaslarım 05354154355 numaradan ulasabılırler saygılarımla

    YanıtlaSil
  9. 1960'ların başlarında Türkiye'de Doğu Karadeniz'de (yanlış hatırlamıyorsam Trabzon'da) kahve mahsulatı yapılmıştır. O zamanların gazetelerine bakıldığında buna dair haberlere rastlamak mümkün.

    YanıtlaSil
  10. bu ülkede neye girişimde bulunsak denemeden olmaza bağlarlar,denemek lazım.Ayrıca öncelikle kendime yetecek kadar yapsam sonradan bitkiyi tanıdıkça geliştirilebilir, sanki..

    YanıtlaSil
  11. Petrol den sonra dünyadaki ticaret hacmi 2. Sırada geliyor kahve.

    Bu işin kaynağını Brezilya yiyor....

    YanıtlaSil
  12. Muğla Güllük körfezi civarında (Kıyıkışlacık vb) düzenli sulama ile yetişebilir mi?

    YanıtlaSil
  13. bugun londrada tesco markette saksilara 11 er adet dikilmis kahve fidesi buldum, bunu hatay daki bahcemize goturup deneyecegim insallah basari saglarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba benimde aklıma ilk gelen yer Hatay oldu. Merak ettim denediniz mi?

      Sil
  14. Biz süriyelileri bile ülkemize ithal ettik düşünün artık tarımda ekonomide öldü artık malesef

    YanıtlaSil
  15. Kahve yemenden gelir, bu deyim meşhurdur, Türk kahvesi olarak bilinmesinin iki ana nedeni budur; Osmanlı topraklarına bağlı olan Salalah, kahve yetiştirilen mikro iklim bir koşula sahiptir. Yapılış yöntemi ile kahvenin bu yöreden gelmesi hasebiyle adı Türk kahvesi olarak benimsenmiştir.

    Artık Osmanlı yok, ve ülkemizde tropikal alanlar bulunmuyor. Yeri gelmişken şunlarıda paylaşmak istiyorum:

    Birkaç meyve seçtim kendimce; zor ve güzel meyveler, ticari yahut seri üretim amaçlı değil ama örnek olmak için belirli mikro iklim lekeli alanlar tespit edilip buralarda yetiştirilebilir.

    Avokado ağacı
    Mango ağacı
    Hindistan Cevizi palmiyesi
    Macadamia ağacı
    Yılan ağacı
    Demirhindi ağacı
    Kahve ağacı
    Kakao ağacı

    Haritadan bir kaç yer keşifi yaptım, buralar gözden kaçmış uygun korunaklı alanlar diye düşünüyorum.

    örneğin; Hatay hümeyra plajı gibi, Muzkent köyünün denize bakan yerleri ve bir çok yer var, buralar gözden kaçmış ve devletin koruma altına alması gerekli olduğuna inandığım bölgeler.

    Bazı bitkiler için sıfır derece altı sıcaklık koşulları olmaması gerekiyorki, o şartlarda tropik bitkiler yetiştirilme şanşına sahip olabilsinler.

    Bu bağlamda, atıyorum muz kentin denize bakan körfezlerinde ocak ve şubat aylarında en düşük sıcaklık +5 derece üzeri iken; 300 metrelik tepeyi aştığınızda hemen ileride sıfır dereceler ve eksilere tanık olabiliyorsunuz, bu mikro kilama alanların en sıcak bölgeleri anlamına geliyor.

    Düşüncelerimi paylaşmak istedim.
    Selam

    YanıtlaSil