Kahvenin Olumsuz Etkileri - KahveCini.com

Kahvenin Olumsuz Etkileri

Kahvenin Olumsuz Etkileri

Kahve, dünya genelinde her gün milyarlarca fincan tüketilen ve çokça da sevilen bir içecek. Üstelik, sağlık üzerinde bir takım olumlu etkileri olduğu da kanıtlanmış durumda.


Kahve Tiryakiliği
Ancak, hemen her şey gibi kahvenin de fazla tüketimi yani aşırı kahve tiryakiliği bir takım olumsuzluklar yaratabiliyor. İşte kahvenin zararlarından bir kaçı:

Kahve ve Kafein
- Kahve, kafein içerdiği için çok fazla tüketimi ile kafein bağımlılığı oluşabilir.

- Çok miktarda kafein alımı kalp ritmini düzensizleştirebilir. Kalp çarpıntısı gibi kalp hastalıklarından şikayetçi olanlar kahve tüketiminde dikkatli olmalılar.

Kahve ve Ağrılar
- Migren gibi kronik ağrılarda tetikleyici olabilir.

Kahve ve Besin Sindirimi
- Fazla kahve tüketimi vücudun demir ve kalsiyum emilim kapasitesini düşürebiliyor.

Kahve ve Hastalıklar
- Yüksek tansiyon konusunda da aşırı kahve tüketimi olumsuz etkiler doğurabiliyor.

- Gastrit ya da ülser gibi mide sorunları olan kişilerin fazla kahve içmesi durumunda bu hastalıklar daha olumsuz hale gelebiliyor.

- Kahve tüketimi bazı insanlarda kolestrolü artırabilir.

Kahve ve Hamilelik
- Bebek planlayan ya da hamile olan insanların kahve tüketimlerini çok makul seviyelerde tutmaları gerekiyor. Kesin olarak kanıtlanmamış çalışmalara göre, kahve tüketimi gebelik sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin, yeni yapılan bir araştırmanın bulgularına göre, günden 2 fincandan fazla kahve tüketilmesi düşük yapma olasılığını 2 kata kadar artırabilmetkedir.

Kahve ve Kan Şekeri
- Kahve, karaciğerde glikojen salgılanmasını sağlayarak “hypoglycemia” (düşük kan şekeri) yaratabilir. Bu da halsizlik, sinirlilik, terleme ve kalp çarpıntısı gibi yan etkiler yaratabilir.

- Kahvenin aşırı şekerli içilmesi ya da az şekerle içiliyor olsa bile fazla miktarda kahve tüketiliyorsa, böylelikle fazla miktarda şeker tüketilmesine bağlı olarak kan şekeriyle ve kiloyla ilgili sorunlar yaşanması olası.

Kahve ve Kanser
- Aşırı kavrulan kahve çekirdeklerinin kansorejen etkiler gösterbildiği hakkında bir takım çalışmalar bulunmaktadır.

Kahve ve Çocuklar
- Yapılan araştırmalar kafeinin çocuklar üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, özellikle bebeklerin ve küçük yaştaki çocukların kahve tüketmemesi sağlıkları açısından yararlı olacaktır.


Tüm bu zararlar gözünüzü korkutmasın. Sonuçta, eğer günde bir kaç fincan gibi makul oranlarda kahve tüketiyorsanız ve çok özel bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa kahve korkulacak bir içecek kesinlikle değil.

Üstelik, Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre kahvenin ciddi sağlık sorunları ile doğrudan bir ilişkisi olmadığı tespit edilmiş durumda. 130.000 gönüllü üzerinde yapılan çalışmalara göre normal oranlardaki kahve tüketiminin ciddi bir sağlık problemine yol açmadığı görülmüş.

4 yorum

  1. çok ğüzel bilgiler. tşk...

    YanıtlaSil
  2. dikensiz gül olmaz..yararları da var.günde 1 fincan geçilmemeli.ya da 1 nescafe

    YanıtlaSil
  3. kahve tiryakisi5 Mart 2012 10:42

    Kahve yi özellikle neskafe gibi filtre edilmiş kahveleri her gün tüketiyorsanız mutlaka kas ve kemik yapınız erir, ama günde bir bardak içiyorum demeyim tek bir koyu kahve yeterlidir, bununla birlikte gün içinde çay içmiyormsunuz, kola, çikolata bunlarla zaten toplam kafeinde zararlı boyuta ulaşmış oluyorsunuz.

    Kahveyi günde 3-4 bardak ve fazlasını içmeye başlayanların çoğunda birkaç aydan sonra yüzünde ve vücudunda sarkma olur, kas, eklemler ve kemikleri deforma ettiği için, aynı zamanda protein, vitamin ve mineral alımını engelledinden vücut ve sağlık sorunlarına yol açar.

    Zaten filtre edilmiş kahve proteininden, farklı yararlı elementlerinden yoksun hale geliyor, böylece bir fincana daha yoğun kafein düşüyor. Günümüzdeki filtre edilmiş günde bir fincan koyu kahve sizi deforme etmeye yeterlidir.

    YanıtlaSil
  4. İçimiz rahatladı

    YanıtlaSil