Espresso makinası - KahveCini.com

Espresso makinası

Espresso makinası

Espresso hazırlamak için kullanılan özel ekipmanlara espresso makinası (makinesi) denmektedir.

1900'lü yılların başında kullanılmaya başlanan ilk espresso makinalarından bu yana piyasaya pek çok farklı model çıkmış olsa da hepsinde temel mantık ağırlık yerine basınç kullanarak bu özel İtalyan kahvesini hazırlamaktır.

Çalışma mantıkları çerçevesinde espresso makinaları üçe ayrılarak incelenebilir:

1) Buharlı Espresso Makinaları
Buhar ve buhar basıncını kullanarak suyu kahveden geçmeye zorlayan makinalardır. İlk üretilen espresso makinaları bu prensibe dayanmaktaydı. Günümüzde de, özellikle düşük fiyatlı ev modelleri buharlı espresso makinalarıdır. Bu tür ev espresso modelleri sıklıkla espresso ve filtre kahve yapma özelliğini bir arada sunar.


2) Pistonlu Espresso Makinaları
İlk olarak 1945 yılında İtalyan Achille Gaggia tarafından icat edilmiş olan bu makinalarda, kullanıcı tarafından itilen bir manivela ile sıcak suya basınç uygulanır ve böylelikle su kahveyle temas eder.

3) Pompalı Espresso Makinaları
Kafe ve restorantlarda kullanılan ticari esprosso makinalarında sıklıkla tercih edilen daha yeni bir yöntemdir. Temelde pistonlu espress makinaları ile aynıdır. Ancak, manivelanın elle sıkıştırılması işini burada otomatik bir pompa üstlenir.

Bunlara ilave olarak, üstlendikleri fonksiyonların ne kadarının otomatik olduğuna göre de espresso makinaları farklılık gösterebilir:


1) Tam otomatik Espresso makinaları
Makinanın pompa, valf, sensör, öğütücü gibi bileşenlerinin tamamının otomatik olarak çalıştığı ve hatta programlanabilir  olduğu makinalardır. Eğer otomatik süt köpürtme gibi ekstra özellikler de varsa, süper otomatik adını da alabilir.

2) Yarı otomatik Espresso makinaları
Bu makinalarda, suyu kahveyle temas ettirmek için gereken basınç elle değil otomatik olarak sağlansa da diğer bazı fonksiyonlar otomatik olarak yapılmaz.

Bu espresso makinalarına ilave olarak bir de moka cezve olarak adlandırılan ocak-üstü espresso makinası modelleri de vardır. 1993 yılında İtalyan Alfonso Bialetti tarafından patenti alınmıştır. Genellikle İtalya, Portekiz, İspanya gibi Avrupa-Akdeniz ülkelerinde kullanılan bu makinalarda su en alt katmanda bulunur. Bunun üstündeki orta katmana kahve konur. Cezve ocağın üstüne konup ısıtılmaya başlanınca, kaynamaya başlayan suyun buhar gücü ile kahve demlenir. İtalyanca'da "küçük makina" anlamına gelen macchinetta olarak bilinen bu kahve pişirme aleti Avrupa dışında pek yaygın değildir.

Hangi Espresso Makinası En İyisidir?
Açıkçası, bu sorunun tek bir yanıtı yok. Çünkü bütçenize ve beklentilerinize göre yanıt kesinlikle değişecektir. Piyasada kafe ve restoranlar için dizayn edilmiş son derece profesyonel ve bir o kadar da pahalı modeller olduğu kadar, çok kaliteli olmayan ama oldukça ucuz olan ev modelleri de var.

Eğer espresso konusuyla yeni yeni ilgilenmeye başlıyorsanız, başlangıç için çok da pahalı olmayan bir modelle başlayarak işin inceliklerini öğrenmeniz çok daha mantıklı olacaktır.

2 yorum

  1. espresso kahveleri ayrı mıdır yoksa kahveyi hazırlama biçimden dolayı mı espresso adını alır?

    YanıtlaSil
  2. Aynı çekirdekler kullanılır fakat hazırlama biçiminde fark vardır espressonun

    YanıtlaSil