Espresso hazırlamanın püf noktaları - KahveCini.com

Espresso hazırlamanın püf noktaları

Espresso hazırlamanın püf noktaları

Espresso içmeyi seviyorsunuz ve dışarıdayken çok güzel yapılmış espressolar içiyorsunuz. Ama, iş evde espresso yapmaya gelince bir türlü istediğiniz lezzeti yakalayamıyorsunuz. Durumunuz bu mu? Öyleyse, işte hayatınızı kurtaracak yazıyı buldunuz demektir! Evde güzel espresso hazırlamanın tüm püf noktaları burada:

1) Kahvenin ne şekilde öğütüldüğü çok önemlidir. Olması gerekenden daha kalın ya da ince öğütürseniz espressonuzun tadı bozulacaktır.

2) Espresso makinanızın basınç seviyesine uygun kıvamda kahve öğütmelisiniz. Düşük basınç için ince çekilmiş ama çekirdek içeren, yüksek basınç içinse toz kıvamı.

3) Kahveyi çekilmiş olarak uzun süre bekletmeyin, çünkü kahve çekildikten çok kısa bir süre sonra bayatlar. Ne yazık ki öğütüldükten yaklaşık 10 dakika sonra bayatlama süreci başlar. Hele ki ince çekilen kahve daha çabuk bayatlar. Espresso için de ince çekilmiş kahve kullanıldığına göre, mümkünse her espresso hazırlanışından önce içeceğiniz kadar kahve çekmeniz idealidir.

4) Makinanızı ve damak zevkinizi tanımaya çalışın. Eğer kahve çekirdeklerini eve kendiniz çekmeyip de aldığınız yerde öğüttürüyorsanız, bu iki kritere en uygun şekilde çektirin. Bunu bulmanın da en garantili yolu deneme yanılmadır! :)

5) Kahvenizi filtre haznesine yerleştirirken bir parça boşluk bırakın ki kahve suyla temas ettiğinde şişebilsin. Ama olması gerekenden de fazla boşluk bırakmayın. Aksi takdirde, espresso makinadan fışkırarak çıkar.

6) Hazneye koyduğunuz kahveyi bastırarak sıkıştırın. Böylece, kahve lezzetini suya daha fazla bırakır. Eğer sıkıştırmanıza rağmen, su filtreden hızlı geçiyorsa daha ince çekilmiş kahve kullanmayı deneyin. Eğer çok yavaş akıyorsa da bu sefer daha kalın kahve deneyin. Normal koşullarda, 30 mililitrelik espresso (yaklaşık bir bardaklık) makinadan 20 saniye civarında çıkmalıdır.

7) 30 mililitreden fazla su kullanmanız durumunda espressonuz sulu ve acı olacaktır. Bu da bir espressodan çok filtre kahve tadına yakın bir kahve demektir.

8) Bu madde, yukarıdaki tüm maddelerin özeti sayılabilir! Espresso hazırlarken anahtar sözcük dengedir. Kahvenin öğütülme kıvamı, makinanın basıncı ve kahvenin hazneye sıkıştırılması değişkenleri arasında bulacağınız denge size ideal espressoyu verecektir...

9) Espresso nasıl hazırlanır yazısına göz atmanız faydalı olabilir.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler