Affogato nasıl yapılır? - KahveCini.com

Affogato nasıl yapılır?

Affogato nasıl yapılır?

Affogator nedir?
Affogato, dondurma üzerine sıcak espresso dökülerek yapılan bir içecek (kimilerine göre tatlı :) türüdür.

İtalyanca'da "boğulmuş" anlamına gelen affogato sözcüğünden türetilmiştir. Sıcak kahvenin altında adeta boğulan dondurmadan dolayı bu adı almıştır.

Affogato nasıl okunur?
Sevgilinizle dışarıdasınız ve yemek sonrası affogato sipariş edeceksiniz ama garsona sipariş veremiyorsunuz; çünkü nasıl okunduğundan emin değil misiniz? Üzülmeyin, ekşi sözlükte aramakla da uğraşmayın. Kahve Cini tüm aşıkların yanında :) Bu lezzetli kahve aynen yazıldığı gibi yani Türkçe bir sözcükmüş gibi okunur: affogato.

işin özü dondurma üzerine sıcak espresso eklemek


Affogato yaparken tercihinize göre sıcak yerine soğuk espresso da kullanabilirsiniz. Hatta espresso yerine Türk kahvesi ve filtre kahve ile de hazırlanabilir. Ancak demedi demeyin klasik bir affogato hazırlamak istiyorsanız sıcak espressodan şaşmayın deriz.

Dondurmanızın sıcak kahve ile hemen erimesini istemiyorsanız dondurmanızı soğuk bir kabın içine koyup bir süre derin dondurucuda beklettikten sonra kahve ekleyebilirsiniz.

Klasik Affoato Tarifi
Vanilyalı dondurmanın üstüne sıcak bir bardak espresso döküp afiyetle yiyin. İstediğiniz kadar dondurma kullanabilirsiniz. Ama klasik affogato yapılışında bir top vanilyalı dondurma üzerine bir bardak espresso dökülür.

affogato yaparken kendinizi özgür hissedin bu işin kuralı yok! :)


Klasik affogato lezzetinden sıkıldıysanız farklı affogato tarifi olarak aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

Jamie Oliver'ın Affogato Tarifi
Bir dondurma kasesinin tabanına puding, üstüne dondurma koyun. En üste amaretti bisküvisini parçalayarak ekleyin. Son olarak üzerine sıcak espresso dökün. Çocuklar için aynı tarifi kafeinsiz kahve ile deneyebilirsiniz.

Likörlü Affogato
Klasik kahveli dondurma tarifinin üstüne bir shot bardağı Amaretti, Jagermeister veya Baileys gibi likörlerden ekleyerek alkol tadı ilave edebilirsiniz.

Affogato nasıl yenir?
Affogatoyu kaşıkla tatlı gibi yiyebilirsiniz. Ya da dondurmanın iyice erimesini keyifle seyredip için! :) Affogato bardak içinde servis edilebileceği gibi tatlı kaplarına da konabilir.

Affogatonuzu her nasıl yaparsanız yapın, bu içecek sıcak yaz günleri için değişik bir serinleme lezzeti olarak harika bir seçenek.

4 yorum

  1. Affogato hakkinda herseyi yazmissiniz, bravo :)

    YanıtlaSil
  2. yaz icin harika oldu tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Akşam eşime hazırlıcam dört gözle yemeyi beklicem 😍 muhteşem görünüyor

    YanıtlaSil