Çedene Kahvesi - KahveCini.com

Çedene Kahvesi

Çedene Kahvesi

Çedene Nedir?
Çedene bitikisi sakız ağacıgiller ailesine ait bir bitki türüdür. Görünüm olarak çalıya benzeyen çedene bitkisi, ülkemizde menengiç, çitlenmik, çitlembik, çıtlık, çitemik adlarıyla da bilinir. Türkiye dışında bazı Akdeniz ve kuzey Afrika ülkelerinde de yetişir.

Çedene kahvesi nerenin?
Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerindeki pek çok ilde çedene yetişir ve çedene kahvesi yapılır.

Çedene Kahvesi, Çitlenbik Kahvesi, Menengiç Kahvesi
Kahve ağacının meyvelerinin toplanıp kavrulması gibi çedene bitkisinin meyveleri de kavrulup, öğütülerek kahve pişirmeye uygun hale getirilebilir. Bu şekilde hazırlanan tozdan hazırlanan kahveye çedene kahvesi, çitlenbik kahvesi ya da menengiç kahvesi de denmektedir.

Çedene Kahvesi Nasıl Yapılır?
Yöresel çedene kahvesi tarifi uyarınca çedene kahvesi pişirme işleminde iki farklı malzeme kullanılabilir. İlkinde, tıpkı kahve bitkisinin meyvelerinin toplanıp kavrulduktan sonra çekilmesiyle kahve yapılması gibi çedene bitkisinin meyveleri de kavrulur ve çekilir. Diğer yöntemde ise çedene meyvelerinin yağı çıkarılır ve kahve bu malzemeyle yapılır.

çedene kahvesi nasıl yapılır


Çedene kahvesinin pişirilmesi Türk kahvesinin aynısıdır (Türk kahvesi nasıl yapılır?). Ancak kahvenin su yerine süt ile yapılması lezzeti artıracaktır.

Çedene Kahvesi Faydaları
Her ne kadar bu konuda yeterli bilimsel çalışma olmamakla birlikte, çedene kahvesinin sağlığa faydalı etkileri olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Çedene kahvesi nerede bulunur
Çedene, çitlenbik ya da diğer adıyla menengiç kahvesini aktarlarda ve bazı kuruyemişlerde bulabilirsiniz. Ayrıca kavanoz halindeki çedene kahvesi çeşitli marketlerde satılmaktadır.

Çedene kahvesi fiyatı
Çedene kahvesinin fiyatı markadan markaya değişmekle beraber, 600 gramlık çedene kahvesi kavanozunun fiyatı çedene kahvesi forum sonuçlarına göre genellikle 10 ila 15 TL arasında değişmektedir (2014 fiyatları ile).

3 yorum

  1. nerelerde satılıyor acaba ?

    YanıtlaSil
  2. Yöresel ürünler satan marketlerde bulabilirsiniz. Özellikle Elazığ, Sivas, Tokat bölgelerine ait ürünleri satan mağazalarda çedene kahvesi ürünleriyle daha sıklıkla karşılaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. sayın okurlar gaziantep-nizipte buldum ve içtim.haZIRLANIŞI ŞİŞE ÜZERİNDE YAZILI.ÖZELLİKLE SÜTTOZU İLE HAZIRLANANLARI İÇTİKTEN SONRA KESİNLİKLE BAŞKA KAHVE İÇMEZSİNİZ.FİATIDA 6 TL.

    YanıtlaSil