Kahve Ekonomisi - KahveCini.com

Kahve Ekonomisi

Kahve Ekonomisi

Her yıl dünya genelinde 500 milyar fincanın üzerinde tüketilen bir içecek olan kahve, bu itibarla aynı zamanda çok değerli bir ticari maldır.

Günlük kahve fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için Londra merkezli uluslararası bir kuruluş olan International Coffee Organization’ın (ICO) web sitesini takip edebilirsiniz.


Tarihsel olarak 1970 ve 1980’lerde 100 sent/libre civarında olan kahve fiyatı, 1990’ların ikinci yarısından itibaren düşmeye başlamıştır. 2001 Eylül’ünde 41.17 sent/libre ile tarihi bir düşüş yaşanmıştır. Kahve fiyatlarındaki bu ciddi azalma, Brezilya’nın kahve üretimin artması, 1994’den itibaren Vietnam’ın kahve üretiminde ciddi bir atılım yapması gibi nedenlere bağlanmaktadır.

Küçük kahve üreticileri, kahveden asıl kazancı kahve ticaretiyle ilgilenen büyük şirketlerin elde etmesini eleştirmektedir. Son dönemlerde öne çıkan "fair trade coffee" (adil kahve ticareti) uygulaması ile kahve doğrudan üreticiden satın alınmaktadır. Böylelikle, üreticiler kahvelerni daha iyi fiyatlara satabilmektedir. Bu şekilde satın alınan kahvelerden yapılan ürünler satılırken üzerine adil kahve ticareti ürünü olduğunu gösterir logolar konmaktadır.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler