Kahve Kültürü - KahveCini.com

Kahve Kültürü

Kahve Kültürü

Kahve kültürü esasında çok geniş anlamı olan bir tanımlamadır. Hem bir içecek türü olarak kahvenin tüketilmesine ilişkin bileşenleri, hem de kahve içilen yerlere ilişkin kültürel değerleri kapsar.

Osmanlı'da Kahve Kültürü
Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır’ı fethetmesiyle birlikte bu coğrafyaya özgü bir içecek olan kahve, Osmanlılar'ın başkenti İstanbul'a kadar ulaşmıştır.

Çok kısa bir süre, geldiği topraklarda dahi yasaklansa da; kahve hızla tüm İmparatorluğa yayılmıştır.  İstanbul'da Tahtakale'de açılan ilk kahvehane olan Kivahan'dan sonra, Kanunî Sultan Süleyman döneminde,  kahvehaneler hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Sonrasında, kahve Türkler'e özgü pişirme yöntemiyle "Türk Kahvesi" namını almıştır.


Kahve giderek toplumsal hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelerek kendine özgür bir takım gelenekleri ve ritüelleri de oluşmuştur. Böylelikle, Türk kahvesi kültürü olarak adlandırılan özel bir kültürel doku meydana gelmiştir.

Viyana Kuşatması'yla birlikte Türk kahve kültürü tüm Avrupa'ya yayılmıştır.

Dünyada Kahve Kültürü
Kahve üretiminin Arap Yarımadası ve Afrika sınırlarını aşarak başta Latin Amerika olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde ticari olarak yaygınlaşması ile kahve tüketimi de tüm dünyada yaygınlaşmıştır.


I. Dünya Savaşı sırasında Müttefik ülke askerleri arasında kahve tüketimi hızla artmış ve kahve içme alışkanlığı ile değişik kahve demleme yöntemleri farklı coğrafyalara yayılmıştır. II. Dünya Savaşı'nda bu etki tekrarlanmış ve filtre kahve, espresso, French press gibi değişik kahve pişirme metotları tüm dünyada kullanılır hale gelmiştir.

Günümüzde, kahve kültürü giderek küreselleşmekte olup; yerel kahvelere ait kültürel değerler unutulmaya başlanmıştır.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler