Kafeinin Etkileri - KahveCini.com

Kafeinin Etkileri

Kafeinin Etkileri

Kafein merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkiye sahip olan bir kimyasal olduğu için, etkileri oldukça araştırılan ve tartışılan bir maddedir.

Kafein sadece insanlar değil tüketen tüm canlılar üzerinde etki gösterebilir. Örneğin, yapılan deneylerde kafein verilen örümceklerin bu uyarıcı etkiyle ağ örme becerilerinde ciddi etkiler olduğu tespit edilmiştir. Alttaki fotoğraflardan ilkinde kafein verilmemiş normal bir örümceğin ördüğü ağ, ikincisinde ise kafein verilmiş bir örümceğin ağı görülmektedir. Kafein alan örümceğin normal şekilde ağ öremediği çok açık bir şekilde görülebilmektedir.


Kafeinin insan üzerindeki etkileri de ciddi şekilde araştırılmaktadır. Sinir sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle enerji verici, dikkat artırıcı bir takım olumlu etkileri olabileceği düşünülen kafein maddesinin hiç kuşkusuz bir takım olumsuz etkileri de söz konusu. Aşırı miktarda tüketilen kafeinin sinirlilik, asabiyet, huzursuzluk, kas seğirmesi, uykusuzluk, başağrısı, kalp çarpıntısı gibi yan etkiler yarattığı bilinmektedir. Günlük kafein limiti kişiden kişiye değişebilmekle birlikte, 70 kilogram ağırlığında bir kişi için ortalama 300 miligram olduğu kabul edilmektedir.

Kafeinin çocuklar ve hamileler tarafından tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler