French Press nedir? - KahveCini.com

French Press nedir?

French Press nedir?

French Press, ilk olarak Fransa'da ortaya çıkan ve bu nedenle "Fransız baskısı" adıyla bilinen son derece pratik ve leziz sonuç veren bir kahve demleme yönteminin adıdır.

Press pot, coffee press, coffee plunger ya da cafetière adıyla da bilinen bu yöntem, 1800'lü yılların ikinci yarısından itibaren Fransa'da görülmeye başlanmıştır. Ancak, french press yönteminin patentini ilk olarak İtalyan Attilio Calimani 1929 yılında almıştır.

French press belki de kullanımı en pratik kahve hazırlama yöntemlerinden bir tanesidir. Genellikle camdan yapılan bir haznenin içinde genelde metalden yapılmış ve elle itilen bir piston sistemi bulunur. Sıcak su ve kahve haznenin için konulup demleme için bir kaç dakika bekletilir. Sonra kahve parçacıklarının haznenin tabanına itilebilmesi için piston yavaşça aşağıya doğru itilir. Böylelikle, kahve çok hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanmış olur.

French press'te kullanılacak kahve çekirdekleri kalın şekilde çekilir. Kahveye eklenecek suyun sıcaklığı 96 ila 99 °C arasında olmalıdır. Yani kaynamaya yakın ama kaynar değil. Zaten, hiç bir kahve hazırlama yönteminde kaynar su kullanılmamalı, aksi takdirde yağ asitleri buharlaşacak ve böylelikle kahvenin lezzeti azalacaktır.

French press pratik olduğu kadar lezzetli de kahve yapmaya yarar. Çünkü, filtre kahvede olduğu gibi kahvenin tadını bloke edebilecek bir filtre sistemi içermez. Ayrıca, kahve çekirdekleri ile suyun doğrudan teması kahvenin aromasının ve tadının güçlü bir şekilde kahveye geçmesini sağlar. Bu nedenlerden ötürü, filtre kahveye göre biraz daha yoğun ve güçlü bir tadı vardır.

Demlenen kahve french press'te uzun süre bekletilmemelidir. Yoksa, kahve telvesiyle suyun teması kahve tadının giderek acılaşmasına yol açacaktır.

Fransa'da cafetière à piston adıyla bilinen french press, bazı yerlerde ünlü bir french press üreticisi olan Bodum adıyla da bilinmektedir.
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler