Hazır Kahve Nedir? - KahveCini.com

Hazır Kahve Nedir?

Hazır Kahve Nedir?

Hazır kahve ya da bilinen diğer adlarıyla çözünebilir kahve veya granül kahve demlenmiş kahve çekirdeklerinin bir takım süreçlerden geçirilmesiyle elde edilen maddeye verilen addır. Bu madde, toz ya da tanecik şeklinde olabilir ve sıcak suda hızla çözünerek kahveli içecek haline gelir. Son yıllarda, sıvı şeklinde satılan hazır kahveler de yaygınlaşmıştır.

Türk kahve pazarında çok büyük bir yere sahip olan hazır kahveler esasında gerçek anlamında kahve değillerdir.

Üretim mantığı olarak, çeşitli işlemler sonucunda kahvenin dehidrate edilerek (suyunun kaybettirilmesi) toz ya da tanecik haline getirilmesi sistemine dayanır. Genel olarak, dondurarak ya da spreyle kurutma şeklindeki iki temel üretim yönteminden biriyle hazırlanır.
Sıcak suyla temas ettiğinde tekrar hidrate olarak (yani kaybettiği suyu geri kazanarak) kahveye benzeyen bir içecek haline gelir. Ancak, gerek lezzet gerekse teorik olarak hazır kahveyi, bir "kahve" saymak yanlış olacaktır.

Hazır kahvenin yaygınlaşmasındaki en önemli nedenlerden biri hazırlanmasının son derece çabuk olmasıdır. Sıcak suyun içerisinde anında çözünür. Ayrıca, raf ömrünün uzun olması hem tüketici hem üretici açısından avantaj sunar. Kahve çekirdeği (özellikle çekilmiş ise) içindeki uçucu yağların havayla temas etmesi sonucunda çok kısa sürede bayatladığından, uzun süreler boyunca taze kalabilen hazır kahve önemli bir avantaj elde etmiş olur. Hazır kahve içerisinde cafestol adı verilen ve kolestrolü yükselttiği düşünülen maddenin olmayışı da tüketiciler için önemli bir tercih nedeni olabilmektedir.

Tabii tüm bunlara ilave ve belki de bunlardan daha da önemli olarak, hazır kahve üreticisi şirketlerin yaptığı reklam ve tanıtım kampanyaları sonucunda tüketiciler hazır kahve ile normal kahve arasındaki "lezzet" farkını umursamaz hale gelmiştir.

Hazır kahveyi eleştirenlerin en önemli dayanağı bu kahveli içecek türünün hazırlanmasında genellikle düşük kaliteli kahve çekirdeklerinin kullanılması ve kahve çekirdeklerinin geçtiği yoğun ticari işlemler sonucunda ortaya çıkan tadın, kahvenin gerçek tadından uzak ve kötü olduğudur. Ayrıca, işlenmiş bir içecek maddesi olduğu için de sağlıklı olmadığını savunurlar.

1901 yılında Amerika'da yaşayan bir Japon bilimadamı olan Satori Kato tarafından bulunan hazır kahve, 1910'lu yıllardan itibaren ticari olarak pazarlanmaya başlanmıştır.

Popüler Hazır Kahveler
Klasik hazır kahvelere ilave olarak günümüz kahve sektöründe pek çok değişik hazır kahve alternatifi bulunmaktadır.

Kahve, süttozu ve şekerin bir arada olduğu üçü bir arada kahveler ile sadece kahve, süttozu ya da sadece kahve, şeker içeren ikisi bir arada kahveler çok yaygındır.

Ayrıca, cappuccino gibi espresso bazlı kahve türlerine benzeyen hazır kahve türleri de bulunmaktadır.

Hazır kahve nasıl hazırlanır?

6 yorum

  1. "hazır kahveler esasında gerçek anlamında kahve değillerdir." Demeniz bence hoş olmamış. Tamam içtiğimiz hazır kahveler birinci sınıf bir kahve değil. Ama ben hazır kahvede bulduğum o tadı diğer kahvelerde (tecrübe ettiklerim için konuşuyorum) bulamadığımı da belirtmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırlar bulaşık suyudur. Eminim ki gerçek kahve tadmamışsınız.

      Sil
  2. Ben de katılıyorum. Gerçek anlamda kahve değildir desteksiz bir iddia. Hazır kahve %100 kahvedir. Taze çekilmiş (Türk kahvesi, espresso, filtre kahve) kahveyi de su ekleyerek hazırlıyoruz. Yani içerik aynı. Bu durumda kahveli içecek tanımı da yanlış... Lezzet konusu işe tamamiyle kişisel tercih.

    YanıtlaSil
  3. Hazır kahvelerin, gerçek kahve ile arasında fark çok büyük. Gerçek kahve içinde öğütülmüş kahve çekirdeği dışında bir şey olmaz.Türk kahvesi gibi kahvenin en güzel formuna sahip olduğumuz için şanslıyız.

    YanıtlaSil