Espresso tarihçesi - KahveCini.com

Espresso tarihçesi

Espresso tarihçesi

Espresso sözcüğünün atası sayılabilecek Café Espress 1880'lerden itibaren kullanılan bir ifadeydi.

Tazeliğini koruyan kavrulmuş çekirdeklerin demleme işleminden hemen önce çekilmesi ile süratle hazırlanan kahve anlamında kullanılan bu ifade, 1900'lerin başından itibaren hazırlama yöntemini değiştiren makinaların kullanılmasıyla espresso halini almıştır.

1900'lerde insanların hayatını etkileyen Sanayi Devrimi, kahve kültüründe de çok önemli değişikliğe neden olacak iki faktörü beraberinde getirmişti: artan üretim hızına bağlı olarak insan yaşantısının da hızının artması (insanlar artık kahve için  daha kısa süre beklemek istiyordu) ve hemen her alan buhar teknolojisinin kullanılması (kahve hazırlamak için bile!).

1896 yılında yapılan ve buhar gücüyle çalışan bir kahve makinası bir saatte üç bin fincan kahve hazırlayabiliyordu. Ancak bu makinada kahvenin su yerine yüksek ısıdaki buharla demlenmesi sonucu, ortaya çıkan kahvenin tadı güzel olamıyordu.

1901 yılında İtalyan mucit Luigi Bezzera'nın buhar gücünü kahveyi doğrudan demlemek için değil de makinanın içindeki suyu kahveyi pişirmek için zorlayıcı bir unsur olarak kullanmasıyla kahve tadındaki sorun da çözülmüş oldu.Ancak, Bezzera makinanın pazarlanmasında başarılı olamayınca, Desidero Pavoni 1903'te patent haklarını Bezzera'dan satan alarak ticari anlamda başarılı olan ilk espresso makinasını 1905 yılında piyasaya sürdü.

Suyun buharın basıncıyla itilmesi nedeniyle, kahve çekirdekleri normalden daha ince çekilebilir hale geldi. Böylelikle, kahvenin demlenme süresi 4 dakikadan 30 saniyeye kadar düştü.

Espresso makinalarının lezzetli kahve hazırlamayı kolaylaştırması ile espresso kültürü İtalya'dan başlayarak önce Avrupa'ya ardından tüm dünyaya yayılmaya başladı. Bu yayılmada, I. ve II. Dünya Savaşları'nın ve İtalyan göçmenlerin hiç kuşkusuz büyük payı vardı...

Teknolojideki gelişmelere paralel olarak espresso makinaları da gelişmeye devam etti. 1920 ila 1940'lar arasındaki araştırmalar sonucunda pompalı espresso makinaları icat edildi. 1938 yılında Cremonesi tarafından geliştirilen bu anlamdaki ilk pratik model, Achille Gaggia tarafından 1946'da ticari olarak üretilmeye başlandı.

Pistonlo espresso makinaları 1961 yılında Faema'nın geliştirdiği yeni espresso makinaları ile gölgede kalmaya başladı. Faema E61 makinasında pisyon yerine elektrikli pompa kullanılmaktaydı.

Böylelikle, günümüzde kullanılmakta olan modern espresso makinalarında geçerli olan teknolojiye ulaşılmış oldu...
Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz, teşekkürler