Espresso nedir? - KahveCini.com

Espresso nedir?

Espresso nedir?

Espresso nedir?
Espresso, ağırlık yerine basınç kullanılması mantığına dayanan bir hızlı kahve hazırlama yöntemine verilen isimdir.

Espresso nasıl yapılır?
Espresso makinaları ile yapılan bu özel kahvenin hazırlanışında Türk kahvesi kadar olmasa da oldukça ince çekilmiş kahve çekirdekleri kullanılır. Espresso kahvesi için değişik bölgelere ait kahve harmanları kullanılabilir.

Espresso'da filtre kahveye kıyasla yüzde 33 daha kahve kullanılırken, su miktarı ise yüzde 75 daha azdır. Haliyle, İtalyan kökenli bu kahve son derece yoğun kıvamlı olur.

Güzel espresso yapmak ayrı bir uzmanlık sahası olup, espresso sade olarak tüketilebileceği gibi çeşitli farklı kombinasyonlarla Latte, Capuccino gibi farklı kahveler haline de getirilebilir.

Espresso sözcüğünün kökeni konusunda çeşitli farklı görüşler vardır. Kimi araştırmacalara göre espresso sözcüğü "hızlı" anlamına gelen sözcükten türemiştir. Espresso, oldukça hızlı hazırlanan bir kahve türü olduğu için pratik açıdan da mantıklı bir açıklamadır.

Diğer bir görüşe göre espresso, "sıkıştırmak" anlamından türemiştir. Espresso'da kahve tadının buhar basıncının kullanılması ile elde ediliyor olması nedeniyle, bu görüş de pratik açıdan makul olarak yorumlanabilir.

Espresso nasıl okunur?
Espresso sözcüğü yazıldığı gibi "espresso" olarak okunur.

Espresso'nun Tarihçesi
1900'lerin başında geliştirilen espresso makinaları ile espresso son derece hızlı ve pratik şekilde hazırlanabilen bir kahve haline gelerek, hızla bütün dünyaya yayılmıştır. Günümüzde, dünyanın hemen her yerinde tüketilen ve sevilen çok popüler bir kahve hazırlama yöntemidir.

Solo - Doppio Espresso nedir?
Normal ölçülerdeki bir fincan espressoya solo denmektedir. Eğer tek fincan yerine iki fincanlık espresso servis edilirse -yani 30 mililitre yerine 60 mililitre- bu kahveye ise doppio denir. Doppio İtalyanca'da "çift" anlamına gelmektedir.

7 yorum

  1. Ben, espresso falan değil Türk kahvesi'ni tek geçerim!!! :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de katılıyorum! :-) Espresso'yu da severim ama Türk kahvesinin benim için yeri bambaşkadır!!!

    YanıtlaSil
  3. En doğal kahve TÜrk kahvesidir, dolayısıyla en sağlıklısı da.

    YanıtlaSil
  4. arkadaşlar türk kahvesi nasıl yapılır nasıl servis edilir, osmanlı usülünde bilir misii? abartmayalım:)

    YanıtlaSil
  5. KAHVE DENİNCE AKLA TÜRK KAHVESİ GELİR..GERİSİ HİKAYE:))

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar merhaba delonghi bco420 marka kahve makinam var 4 ay kadar oldu makineden çok memnunum ancak kireclenme oldu sanıyorum ki espresso ağzından şu az geliyor cihazın nasıl temizlendigini bilmiyorum kitapçık açıklayıcı değil yardımcı olabilecek varmı?

    YanıtlaSil