Espresso nasıl yapılır? - KahveCini.com

Espresso nasıl yapılır?

Espresso nasıl yapılır?

Espresso kahvenin yapılışı çoğu insan için bilinmeyen, karışık ve zor bir süreçmiş gibi görünse de aslında güzel espresso hazırlamak iki temel şey ister: uzmanlık ve iyi bir espresso makinası!

Espresso Yapmak
Elinizin altında bir espresso makinası olduğunu varsayarsak, espresso yapmak için ihtiyacınız olan sadece güzel bir espresso kahve tarifi ve tabii ki ince çekilmiş kaliteli kahvedir.

1) Kahvenin çekilmesi
Kahvenin nasıl çekildiği sonuçta elde edeceğiniz espressonun kalitesini ciddi şekilde belirleyecektir. Eğer kahvenizi ideal incelikte öğütülmüşse espressonuz makinadan fincana yavaş  yavaş boşalacaktır.  Kalın çekilmiş çekirdek kullanmanız durumunda kahve makinadan fışkırarak çıkacak ve parçacıklı ve sulu bir espresso elde edeceksinizdir. Eğer tam tersi, çok ince çekilmiş kahve kullanırsanız, bu seferde espressonuz oldukça acı olacaktır.

2) Hangi basınçta, hangi kahve?
Espresso hazırlarken bir diğer adım ise makinanın kullanımıdır. Eğer düşük basınçlı bir makina kullanıyorsanız, ince çekilmiş ancak bir miktarda çekirdek içeren bir karışım kullanmanız güzel sonuç verebilir. Ne kadar çekirdek bırakacağınızı, kendi damak tadınıza göre deneme yanılma yöntemiyle bulmak en iyisidir. Makinanız yüksek basınçlı ise, daha toz kıvamında kahve kullanmanız daha iyi sonuç verebilir.

3) Filtre haznesinin doldurulması...
Filtre haznesini ne kadar dolduracağınız da espresso yaparken karşılacağınız bir diğer adımdır. Kahvenin suyla buluştuğunda şişebilmesi için haznede oldukça küçük bir boşluk bırakmalısınız. Eğer olması gerekenden daha çok boşluk bırakırsanız, espresso homojen şekilde ve istenilen yavaşlıkta süzülemeyeceği için makinadan fışkırarak çıkacaktır.

4) Kahveyi sıkıştırma
Espresso yaparken unutulması gereken bir diğer detay ise kahve hazneye konarken sıkıştırılmasıdır. Böylelikle, su kahveye değdiğinde normalde ilerleyebileceğinden daha yavaş ilerler ve kahve tadını ve aromasını suya daha çok bırakabilir.

Eğer yeterince sabır gösterirseniz, aslında espresso hazırlamanın düşündüğünüz kadar zahmetli olmadığını görebilirsiniz! :-)

25 yorum

  1. kardeş peki kahve fincanında bi fincanın üstünde filtre var birde altı var nereye konulucak kahve?

    YanıtlaSil
  2. Spesifik olarak hangi model ya da markadan bahsettiğinizi söylerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

    YanıtlaSil
  3. Benim anlamdığım, makinesi yokken espresso nasıl yapılıyordu?

    YanıtlaSil
  4. Moka Cezve olarak adlandırılan ocak-üstü kahve pişiricilerle de espresso hazırlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. türk kahvesi gibi mi yapılır ozak üstünde?yoksa bildiğimiz kahve gibimi yani sıcak suyu sonradan ekleyerekmi?

    YanıtlaSil
  6. makinesi yokken yapılmıyordu. moka(stove-top)demleme tekniği espresso değildir.

    YanıtlaSil
  7. ya starbucks tan kahve çektirdik ,evde espresso yapalım diye sürekli zift gibi simsiyah çıkıyor bi de çok acı..bu filtrenin haznesine ne kadar koyuyoruz ne kadar sert bastırıyoruz homojen aksın diye? bi de bizim espresso makinasının akması otomatik durmuyo,ne kadar aktıktan sonra durdurmalıyım?
    bi yardımcı olursanız...

    YanıtlaSil
  8. espresso zaten acı olur...

    YanıtlaSil
  9. kendi deneyimlere göre, espresso yeni öğütülmüşte çok hafif basılarak düzleştirilmeli, o zaman bal kıvamında akar. eğer öğüttüğünüz kahve biraz beklemiş ise daha sert bastırmanız daha uygun olur.

    YanıtlaSil
  10. kardeşm benm makinam yok ben bu espresso yu nasıl yapabilrm açıklayıcı olarak yardım edebilrmisiniz?

    YanıtlaSil
  11. ben direk 1 kaşık döküyorm sıcak su dolu bardağa, biraz da süt koyuyorm bişey olur mu??

    YanıtlaSil
  12. Biraz zaman geçmiş ama;

    Delonghi BCO420 kullanıyorum. Starbucks'tan alıp orada çektirdiğim kahve hiç iyi sonuç vermedim, kahve zar zor damlaya damlaya aktı ve oldukça acı oldu yukarıda bir arkadaşın söylediği gibi. Bunu espresso zaten acı olur diye yorumlamak çok doğru değil sanırım, onun da bir tadı var elbette.
    Netice olarak daha önceden de aldığım Lavazza kahveye geri döndüm, çok daha iyi sonuç alıyorum. Şimdi bir de Delonghi KG79 filtre aldım, onunla belki çok az daha iri tane ile daha iyi tat alabilirim diye düşünüyorum, deneyeceğiz artık. :)
    Bir de, kaç bar yüksek bir basınçtır, kaç bar düşük bir basınçtır bu bilgiye ulaşamadım. Makinanın özelliklerinde 15bar diyor, biraz da övünür gibi söylüyor bunu Delonghi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı makineyi yeni aldım siz sanırım bu iletiyi yazdıktan bu yana epey tecrübelenmişsinizdir. Ese pod kahve kullanıyor musunuz? Ya fida çekilmiş kahve mi? Hangisinden daha memnunusunuz

      Sil
    2. Mrb Ayni makineden bende kullanıyorum 4 aydır espresso şu akışı zayıfladı hazır su kullanıyorum yine de kireç tuttu herhalde temizliği kitapçıkta bakarak anlamadım biliyorsanız aydinlatirsaniz sevinirim

      Sil
    3. Merhaba arkadaşım.Ben delonghi bco 264 kullanıyorum.Stacbucks yada kahve dünyasında çektirilen espresso inceliğinde kahveler delonghi makineleri için fazla ince oluyor.Bu seebeble kahve damla damla akiyor.Sanirim yarı otomatik olduğu için basinc düşük olabilir.Kurukahveci Mehmet Efendi'nin hazır satılan öğütülmüş espresso kahvelerini denedim.Tam kıvamında akiyor ve lezzetli sayılır.Benim tavsiyem çekirdek kahve alıp birde kahve öğütücü almanız.Hem her zaman çekirdekten en taze haliyle istediğiniz ölçüde kahve ogutmus olursunuz.

      Sil
    4. Merhaba arkadaşım.Ben delonghi bco 264 kullanıyorum.Stacbucks yada kahve dünyasında çektirilen espresso inceliğinde kahveler delonghi makineleri için fazla ince oluyor.Bu seebeble kahve damla damla akiyor.Sanirim yarı otomatik olduğu için basinc düşük olabilir.Kurukahveci Mehmet Efendi'nin hazır satılan öğütülmüş espresso kahvelerini denedim.Tam kıvamında akiyor ve lezzetli sayılır.Benim tavsiyem çekirdek kahve alıp birde kahve öğütücü almanız.Hem her zaman çekirdekten en taze haliyle istediğiniz ölçüde kahve ogutmus olursunuz.

      Sil
  13. Bugüne kadar bağımlısı olduğum iki kahve. Biri klasik Türk Kahvesi diğeri Espresso. İlkini hazırlamak zahmetli, ikincisini hazırlamak ustalık işi. Espresso hazırlarken kahvenin miktarı, filtreleme uygulanacak basınç kuvveti, basınç uygularken dirsek açınız vs. Hepsi önemli. Tavsiye noktasında Türk kahvesinin tercih edin derim. Yapılması sabır ister. Espresso; sakın alışkanlık edinmeyin. Arnavutluk ve Kosova'da tattığım kısa espresso tadını Türkiye dahil hiçbir ülkede bulamadım. ( Not: henüz İtalya'ya gitmedim :D )

    YanıtlaSil
  14. Benim makinem 15 bar basınç uyguluyor, bu az mı çok mu? teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Bende biŕşey sormak istiyorum delonghi nin iki modeli arasında kaldım bco264 ve bco420 sizce hangisi daha iyi bilen varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu 2 makine arasında bende kaldım. Eğer bu modellerden birini aldıysan memnun musun?

      Sil
  16. bco 264 sorunlu bir makine tavsiye etmem

    YanıtlaSil
  17. Delonghi EC221 ve Delonghi KG79 Mükemmel ikili. Starbucksta en favorim americano o yüzden evimde hep americano yapıyorum. kg79 öğtücü olarak işim oldukça iyi görüyor. Cihazın basıncı 15 bar ancak o kadar olduğunu sanmıyorum en faz 10 12 arasıdır. Ancak dark roast olarak aldığım kahveler daha hoşuma gidiyor.

    Bu işin bir ayarı elbet var. Kahveyi kepçesine koyarken 3 mm boşluk bırakıyorum. Kendi temperi(sıkıştırma apartı) başarılı değil. Bunun için bildiğimiz standart su bardağı tabanı kullanıyorum. Ne zamanki bardak sağa sola haznenin kenarına sürtmeden dönüyorsa ki bu 3mm boşlukta oluyor. O zaman kenara çekiyorum kepçeyi.

    Ardından boşta 3-5 saniye suyunu akıtıyorum. Sıcak suyu tam ağzına getiriyor. Daha sonra kepçeyi yerine takıyorum. Eğer bal gibi akıyorsa mis gibi oluyor. Ben 23 saniye bekliyorum 23 oldumu kapatıyorum. Ardından kepçeyi çıkarıp temizliyorum bu arada azalan su tekrar ısınmış oluyor daha sonrada kupayı altına koyup ideal sıcaklıktaki su ile kupayı tamamlıyorum.

    Kahve olarak çok fazla deneme yaptım. Kahve dünyası tchibo hiçbirisinden aradım lezzeti bulamadım. Taki starbucksta satılan üzerinde kocaman espresso yazan paketleri görünceye kadar. Bu paketteki kahve starbucksın kendi mağzalarında kullandığındanmış gerçekten ordaki lezzeti yakaladım.

    Süt köpürtmek istiyorsanız sütünüzü mutlaka buzdolabında saklayın süt en güzel çok soğuk olduğunda köpürüyor. Hadi afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşlar kahve makineleri bizde çeşme suyu kullanmamaya özen gösterin bu hem kahve aromasını etkiler hemde kahve makinesi kireçlenmez.Fakat ara ara kahve makinenizin içine sirke (beyaz sirke tavsiyem) atarak çalıştırın kirecleri temizliyor.Ozellikle espresso akinesinde su akışı yavaslasiysa bunu deneyin.Sirke haricinde limon tuzu ve migros ve Carrefour larda ütü ve kahve makineleri için kireç çözücüler satılıyor onlarda da kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil